ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Chwilowe lagi co jakiś czas

MRBARTEK

Gravatar

Od: 2009-06-22

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-22 19:29:30

Siemka to mój pierwszy post na tym forum ^^
Mam problem ponieważ od dość dawna (jak grałem jeszcze w Q3) po zmianie z sieci kablowej na bezprzewodową, występują w grze chwilowe lagi. W sensie jest dobrze ping ok 50 ale co jakiś czas złapie laga i tak jest regularnie. Internet mam z Chello 10 mb/s (bezprzewodową). Wcześniej miałem Neostrade 512 kb/s (przewodową) i nie było czegoś takiego. Takie coś występuje tylko u mnie na komputerze, bo np. brat który gra w pokoju obok może grać normalnie. O i to się dzieje tylko w Quake (w np. CS'e wszystko jest ok) ;/ Wie ktoś o co chodzi?
Pozdrawiam.

furi

Od: 2003-07-07

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-22 20:16:12

Mialem tak jak wgralem swoj cfg z q3, po tym jak zapodalem cfg kolegi smigalo normalnie. Co dokladnie to powodowalo nie mam pojecia.

MRBARTEK

Gravatar

Od: 2009-06-22

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-22 21:07:08

Nie wklejałem cfg z Q3 ;p Więc to raczej nie to ;p

_Vh

Od: 2003-05-21

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-06-22 21:23:29

reinstal windowsa :D
spróbuj od nowa cfg stworzyc. PB przeinstaluj.

Единый, могучий Советский Союз!

MRBARTEK

Gravatar

Od: 2009-06-22

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-22 21:34:50

Od czasu zakupu sieci bezprzewodowej format parę razy był ;p W q3 (grałem na 1.16) nie było PB więc to nie to. Na standardowym cfg jest to samo.

ins1d1um

Od: 2007-09-14

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-22 23:20:33

Cytat z posta - autor: MRBARTEK
> Takie coś występuje tylko u mnie na komputerze, bo np. brat który gra w pokoju obok może grać normalnie.

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie.
Co można zrobić?
-ustaw sobie wyższy priorytet na routerze dla swojego komputera. (zobacz manual routera)
-dogadaj się z bratem aby on grał (*używał netu) np. między 15-17-19 a ty między 19-21-23.

MRBARTEK

Gravatar

Od: 2009-06-22

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-23 12:12:41

Nic to nie dało :p Tylko dlaczego to jest TYLKO w Quake? W innych grach nic takiego nie ma ;/

SpOOnman

Od: 2002-04-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-23 14:04:43

Może głupia sugestia, ale czy jak grasz sam na localhoście to też tak jest? Możliwe, że przyczyną jest np. karta graficzna i sieć nie ma nic do tego?

Druga sugestia - może to antywirus? Może masz jakąś regułę do Q3? Pamiętam, że na Windowsie Kaspersky co 5 sekund reportował mi Quake3 jako keyloggera :) Spróbuj wyłączyć antywirusa i pograć chwilę po sieci.

*<</font>PPPSpOOnman>

Polish Power Pack

...you win with flags not frags...
**

MRBARTEK

Gravatar

Od: 2009-06-22

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-23 14:34:06

Na lanie o ile dobrze pamiętam to tak nie jest. Avast wyłączony i nic dalej to samo ;/

d00die

Od: 2006-09-13

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-24 12:46:33

Również mam wifi i miałem taki problem jak ty - czyli co jakiś czas lag. W moim wypadku pomogło ustawienie cl_maxpackets 125.

MRBARTEK

Gravatar

Od: 2009-06-22

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-06-24 15:24:06

Wydaje mi się że trochę pomogło ale nadal są lagi xd Teraz wydaje mi się że są one na krócej i może odrobinę rzadziej. Ogólnie dzięki za tą komendę bo w małym stopniu pomogła, w małym, ale jednak :)