ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

cl_mouseAccel - Problem z myszą

Poniedzialek

Od: 2010-05-23

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2011-06-26 17:41:15

Witam

Panowie i Panie mam duży problem.
Sporo czasu szukam swojego configu zmieniam co raz różne ustawienia lecz mam problem z akceleracją.

Jeżeli ją włączę to celność mi się poprawia ! jestem zadowolony lecz zawsze pojawia się ten sam problem przez który jestem zmuszony wyłączać tą opcje, a nie chciał bym.

Nie wiem dokładnie jak to wam przekazać ale tak:
Jak mam włączoną opcje cl_mouseAccel to w różnych momentach w czasie gry kursor mi skacze w różne strony.

np. Skacze do przodu i nagle nie ruszając myszką robię skok w bok :)
albo idę w stronę żółtej a nagle się odwracam bez ruszania czegokolwiek.

Jak wyłączę tą opcje problemu nie ma.

Spotkaliście się z takim przypadkiem ?

_2501_

Od: 2010-05-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-26 18:22:44

sens duzy/accel duzy +slaba myszka/myszka ze zle dobrana podkladka. przez co swiruje ci kursor. majac 'normalny' sens bez accela 'wariacje' sa na tyle male, ze nie widac tego.

to jest moja teoria bo ja sie z takim czyms spotkalem tylko wtedy gdy gralem nonameowa myszka za 15zl na blacie od stolu. przy myszkach z wyzszej polki +podkladka nie mialem takich historii

Wędruj sam jeden, jakby słoń po lesie, nie czyniąc zła, niewiele pragnień mając

Poniedzialek

Od: 2010-05-23

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2011-06-26 18:50:23

to raczej nie to kolego

sprawdzałem na różnych ustawieniach i np teraz mam minimalnie i dalej to samo

sens 1.6
accel 0.02

Myszkę Razer Mamba (ustawione 3k DPI Akceleracja wyłączona)
Podkładka Razer Goliathus
--//

Dodam, że na początku nie miałem takich problemów.
Czy to może być wina "brudnej" podkładki bo mam ją już rok i jak się przyglądam to są na niej milimetrowe kropeczki.

img62.imageshack.us/img62/6933/img0067lw.jpg

Vodka

Gravatar

Od: 2009-07-08

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-26 19:05:02

Sprawdź czy to samo sie dzieje na blacie od stołu, lub jakiejś twardej podkładce.
np. kartka z technicznego bloku.

Możesz jeszcze sprawdzić to na defaultowym configu ql, zmieniając w nim tylko ustawienia myszy na takie jak masz w twoim.
m_yaw
m_pitch
sensitivity
cl_mouseaccel

_2501_

Od: 2010-05-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-26 20:06:29

firmware i sterowniki. jezeli nie masz najnowszych to je sciagnij ze strony razera. ponadto wyprac podkladke niezaszkodzi bo oprocz potu zbiera sie tam duzo innych nieciekawych rzeczy. przeczyscic sensor myszki tak samo (patyczek do uszu+ alkohol o ile dobrze pamietam albo na szybko przedmuchac chociaz nie wiem czy skuteczne). dobrze by bylo przeskanowac system czy jest czysty (w miare mozliwosci, jakies robaki, wirusy...) i czy jest wystarczajaco duzo mocy obliczeniowej dla sterownikow. Ja tak niestety mam, ze czasami procek zbyt przeciazony jest i czulosc myszki na chwilke sie zmienia. (o fps juz nie wspomne)

co do podkladki. sam pralem kilka razy goliathusa wiec moge podpowiedziec: smialo do cieplej/letniej wody. do tego szczoteczka z szarym mydlem. problem moze byc z dokladnym plukaniem (mialem tak z control, swojego speeda nie pralem jeszcze) i suszeniem. Na parapecie/balkonie w sloneczku bez problemow. moja sie lekko spaczyla jak ja polozylem na kominku :) jeszcze ciekawe bylo "pocenie sie podkladki", niby juz sucha, ale jak polozylem na stole, polezala troszke i sie robilo wilgotno pod nia:D

Wędruj sam jeden, jakby słoń po lesie, nie czyniąc zła, niewiele pragnień mając

hakuna

Gravatar

Od: 2011-03-25

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2011-06-26 20:38:41

co to jest szare mydlo i skad to sie bierze

Poniedzialek

Od: 2010-05-23

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2011-06-26 20:53:51

firmware 1.13 i sterowniki 1.07 więc wydaje się że jest ok system też postawiłem nowy.
Jeżeli chodzi o kompa to nie powinno być problemu (i5 750 4GB ram i dysk ssd) chociaż grafikę mam słabą GF GT 220

podkładkę też niedawno czyściłem

a co do myszki to jest czysta bo kilka dni temu przysłali mi nową bo w starej LPM zacinał się.

Właśnie przed chwilką podczas grania wyskoczył mi taki komunikat i myszka się zacięła :(

[code]Razer Mamba Unplugged, please reconnect (wired or wireless) and restart application. Application will close now.[/code]

restart i pomaga

zmiejszyłem DPI do 2000 i częstotliwość do 500 Hz ustawiając

sens na 1.91
cl_mouseaccel 0.25

Podkładkę wyczyściłem odkurzaczem :) (kilka tygodni temu prana)

zobacze teraz

ps. Możecie podać wasze ustawienia myszy, i w QL sens, akceleracji ?

szeryf

Od: 2010-05-15

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2011-06-26 22:16:39

Cytat z posta - autor: hakuna
> co to jest szare mydlo i skad to sie bierze

biały jeleń - dostępny w marketach i drogeriach (zwykłe mydło do mycia bez dodatków marketingowych)

@Poniedziałek: wydaje mi się, że masz problem albo z systemem, albo hardawarem (jakkolwiek głupio by to nie brzmiało...) sprawdź czy po podłączeniu do innego kompa mysz pracuje jak należy.

_2501_

Od: 2010-05-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-26 23:47:52

szare mydlo

no to znowu trafila Ci sie najwidoczniej uszkodzona myszka. bo z tego komunikatu wynika, ze zostala ona odlaczona (a tego jak sie domyslam nie zrobiles) wiec albo port usb jest uszkodzony, albo kabel/ogolnie myszka jest do wymiany. wazne teraz to jest bys sprawdzil czy na kazdym porcie usb tak sie dzieje i czy bezprzewodowo tez ma takie odchyly

Wędruj sam jeden, jakby słoń po lesie, nie czyniąc zła, niewiele pragnień mając

floreq

Od: 2010-08-07

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-27 00:11:39

a probowales przestawiac ja na domyslne 125hz?

mieszkam w piwnicy

sch

Od: 2005-05-26

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2011-06-27 00:15:40

osobiscie obstawiam to :
www.youtube.com/watch?v=MZhFKOq8CM8
zbadaj :P

Poniedzialek

Od: 2010-05-23

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2011-06-27 16:46:03

sch dokładnie chyba właśnie to

zauważyłem, że jak zmniejszę do 2 tys. DPI to jest mniej ale to raczej oczywiste bo mniejsza czułość.

Co z tym fantem zrobić ?

---//

kurde dalej lipa :(

zmieniam częstotliwość na 125 hz jak pisał alien193
reszta bez zmian dpi 2000 cl_mousAccel na 0.25 sens na 1.91

floreq

Od: 2010-08-07

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-27 18:57:02

wada fabryczna wg mnie. oddac na gwarancje?

mieszkam w piwnicy

Poniedzialek

Od: 2010-05-23

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2011-06-27 19:23:00

Ale druga myszka tak działa.

wcześniejsza Mamba którą wysłałem zachowywała się identycznie tylko wysłałem z innym problemem.

Wezmę chyba tą myszkę podkładkę i na innym kompie będę próbował.

Może ktoś ma taką myszkę to podesłał by mi swój config i ustawienia myszki. To bym sprawdził na innym configu .

robson@grajewo.org

_2501_

Od: 2010-05-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-27 19:30:27

przedewszystkim sprawdz czy tak sie dzieje na innym porcie usb u siebie

Wędruj sam jeden, jakby słoń po lesie, nie czyniąc zła, niewiele pragnień mając

sch

Od: 2005-05-26

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2011-06-27 20:09:20

krotka pilka jesli rzeczywiscie tego to wina to - ten efekt nazywa sie z-axis bug i nic z nim nie zrobisz. To poprostu wada tego konkretnego sensora - ona zawsze tam byla, zawsze tam bedzie nawet w nowej myszce. Zmiana accela, czestotliwosci na 125hz czy dpi nic nie zmieni bo nie ma prawa :P.

Jedyne rozsadne rozwiazania jakie przychodza mi na mysl to :
a) Krok 1 sprzedaj mambe, jakby nie patrzyc mysz dalej jest sprawna o ile pamietam sporo kosztowala i pewnie troche grosza ci za nia wpadnie zwlaszcza jesli dalej masz gwarancje. Krok 2 Zacznij sie rozgladac za nowa myszka, ale za nim ja kupisz albo zapytaj kogos kto sie na tym zna albo poprostu poczytaj na internecie opinie by nie kupic kota w worku
b) Zwieksz sensa na tak duzego bys nie musial podnosic myszki :P

Osobiscie bylbym za a) ale to juz twoj wybor ;). Jesli ewentualnie zaczalbys sie rozgladac za nowa myszka polecam ten topic na ESR : kliknij tutaj. Masz wypisane wiekszosc myszek wraz z ich sensorami/wadami plus ewentualnie jakies opinie ludzi ktorzy je maja :P

_2501_

Od: 2010-05-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-27 21:16:50

hm. kliknij tutaj, poszukaj moze znajdzie sie cos co pasuje do twojego przypadku:)

Wędruj sam jeden, jakby słoń po lesie, nie czyniąc zła, niewiele pragnień mając

Vodka

Gravatar

Od: 2009-07-08

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-27 22:29:55

@sch
Zaglądałem do tego tematu na ESR, który podałeś i z niego wynika, że tylko myszki z sensorem Avago ADNS-9500 działają poprawnie.

Są to:
ROCCAT Kone+
Logitech G9x
Logitech G500

I jeszcze te od microsoftu:
IMO 1.1
WMO 1.1
IME 3.0

Wszystkie pozostałe mają jakieś bugi, problemy z trakcją czy ten błąd Z-axis (który to prawie każda mysz ma o.O).

Ja sam mam zbugowanego abysssusa z podkładką goliathus speed. Nie polecam tego układu.

sch

Od: 2005-05-26

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2011-06-28 08:28:58

jeszcze troche ich jest :P

deathadder 3g, deathadder 3.5g,stary diamondback ktorego juz mega ciezko dostac a b.dobra mysz, abyssus jesli trafisz na model bez jitteru co ciagle jest loteria, zowie ec1/ec2 ktorych tam nie ma na liscie a jedyna ich wada jest predykcja, mx518, mx310, mx500/510 , g5 i g3 ( chociaz one przy szybkich ruchach rzucaja kursorem o sciane).

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2011-06-28 09:39:58

Vodka napisał:
> @sch
>
> Zaglądałem do tego tematu na ESR, który podałeś i z niego wynika, że tylko myszki z sensorem Avago ADNS-9500 działają poprawnie.
>
>
> Są to:
>
> ROCCAT Kone+
>
> Logitech G9x
>
> Logitech G500
>
>
> I jeszcze te od microsoftu:
>
> IMO 1.1
>
> WMO 1.1
>
> IME 3.0
>
>
> Wszystkie pozostałe mają jakieś bugi, problemy z trakcją czy ten błąd Z-axis (który to prawie każda mysz ma o.O).
>
>
> Ja sam mam zbugowanego abysssusa z podkładką goliathus speed. Nie polecam tego układu.
Abyssusa + podkładek szmacianych (w większości Goliathusa) używają m. in. Cypher, cooller i jeszcze kilku innych graczy z czołówki. Generalnie Abyssus jest chyba najpopularniejszą myszką dzisiaj, po prostu wyparł WMO 1.1. Wydaje mi się, że to o czymś świadczy.

Sam mam model z minimalnym jitterem przy określonych ruchach (kto poczytał na ten temat, ten wie o czym mówię - jak ktoś jeszcze jest ciekaw, to mogę opisać) i tego typu ruchów w QL się nie wykonuje. Mysz nie nadaje się jednak do CS'a.

floreq

Od: 2010-08-07

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-28 14:21:39

cos o tym swiadczy.. kontrakt.
sam myslalem ostatnio nad zakupem abyssusa. jest mozliwosc ze jak kupic wersje mirror to bedzie wieksza szansa na to ze sensor jest ok? powiedz dokladnie jakie to ruchy ci "jitteruja"

mieszkam w piwnicy

Vodka

Gravatar

Od: 2009-07-08

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-28 17:48:44

Był gdzieś temat na forum, w którym dokładnie opisane są te dziwne ruchy sensora.
Mav_ u mnie te ruchy również są minimalne i to pod określonym kątem ustawienia podkładki. Gram na cfg coollera i wszystko działa ok.
Z tego co wiem to na twardych podkładkach wszystko chodzi idealnie. Jeśli planowałbym zakup nowej podkładki pod abyssusa to byłby to razer sphex, destructor, albo scarab (chyba najlepszy wybór - tylko cena...). Są to podkładki, z którymi abyssus działa ok.

floreq

Od: 2010-08-07

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-28 19:51:23

ja sam z siebie preferuje szmacianki ;p

mieszkam w piwnicy

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2011-06-29 11:00:54

Chodzi o bardzo powolne ruchy pionowo w dół myszki (nie w dół jako osi), kiedy ta mysz jest odwrócona o około 45 stopni w lewo albo w prawo od normalnej pozycji. Coś takiego:

Co ciekawe, przy średnio szybkich albo szybkich ruchach ten bug w ogóle nie występuje. Występuje tylko i wyłącznie podczas naprawdę powolnego poruszania myszką. Takich ruchów nie wykonuję w Windowsie w ogóle, w Quake'u również, w CS'ie od czasu do czasu tak z uwagi na spray. Na niektórych podkładkach ten bug jest gorszy niż na innych, na Goliathusie Speed Alpha Fragged Edition jitter jest bardzo niewielki - tak jak już pisałem, jest niezauważalny i pewnie nie występuje podczas normalnego użytkowania, skoro tylu graczy na nim gra.

floreq

Od: 2010-08-07

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2011-06-29 22:36:50

a to nie jest jakis blad firmueru? nie idzie tego zapdejtowac? i tak mialem zamiar do myszki kupic odrazu podkladke razera, bo nie jestem pewny jak by soebi radzila z moim qucykiem, a pozatym mam chec sprobowac podkladek rejzera.

mieszkam w piwnicy