ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Oświetlenie mapy, nasycenie kolorów itp

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-25 04:36:00

Udało mi się w końcu ustawić oświetlenie mapy tak, że jestem zadowolony, ale pojawił się problem ze zbyt jaskrawym białym kolorem w niektórych miejscach. Na dm6 są dwa takie miejsca. Na screenie tak tego nie widać, ale podczas gry aż bolą mnie oczy. Nie chcę zmniejszać gammy ani kontrastu. Chcę aby wszystko zostało jak jest tylko żeby ten biały kolor tak nie walił po oczach.

ustawienia:

r_vertexlight 1

r_mapOverbrightBits 3

r_OverbrightBits 1

r_gamma 1.2

r_intensity 1

r_contrast 1.2

Ni Chooyah!

sch

Od: 2005-05-26

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2009-03-25 10:02:37

r_enablePostProcess "0"
r_vertexlight "1"

i masz grafe dokladnie taka sama jak w q3 bez zrytych swiatel ^_^, musisz jedynie o wiele wieksza gamme uzywac bo obraz jest ciemniejszy ( chyba ze to tylko u mnie )

jedyny problem to ze niektore celowniki sa strasznie malo widocznie ..

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-25 11:28:50

Mam już to od samego początku.

Ni Chooyah!

Bloodpa1nt

Od: 2009-01-11

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-03-25 11:54:02

Mogę Ci TAKIE coś podesłać.

=)

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-26 01:48:36

Mi chodzi tylko o jaskrawy biały kolor, a nie o całkiem inny cfg. Problemem jest r_mapOverbrightBits ustawione na 3. Bardzo dobrze i jednolicie rozświetla mapę dzięki czemu zaciemnione miejsca są lepiej widoczne, ale jednocześnie powoduje ból oczu od jaśniejszych tekstur. Zostawiłem wszystko jak jest i r_OverbrightBits ustawiłem na 0. Wszystko jest teraz ciemniejsze, ale nadal ładnie i jednolicie oświetlone. Nie wiem tylko czemu obiekty 2D wyglądają jakbym grał na rozdziałce 300x400. Celownik jest cały poszarpany :/ Przy r_OverbrightBits 1 wszystko wraca do normy. Nie wiem już co robić.

Ni Chooyah!

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-26 07:41:15

a nie pomaga kombinowanie z wielkością celownika? w ogóle te crosshairy w ql są jakieś lewe ;) Ponoć takie zrobili przez wzgląd na użytkowników z wysokimi rozdzielczościami, bo im nie pasowały takie jak były jeszcze za wcześniejszej bety

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-26 09:04:01

No właśnie nie. Jak dam większy to już w ogóle pikseloza :D To samo się dzieje kiedy się ustawi r_ignoreHwGamma na 1.

Temat już chyba nie aktualny. Zrobili jakiś update i niby modele teraz na vertexie są wszędzie jednolicie oświetlone. No fajnie niby, ale jakieś takie ciemniejsze i mniej jaskrawe te modele są :/ Musiałem wrócić do starych ustawień grafiki bo w ogóle ich nie było widać i nie muszę już kombinować z tymi jaskrawymi kolorami.

Ni Chooyah!

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-26 09:37:49

No mi modele dopiero teraz wyglądają jak trzeba. Albo ujmę to inaczej - teraz wyglądają naprawdę zajebiście.

grzesiontko

Od: 2007-12-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-26 10:19:27

na moim cfg nie ma kompletnie żadnej różnicy, ani z oczojebnością modeli, ani z cieniami na vertex - jest tak jak było zawsze, czyli modele są zawsze tak samo widoczne i tak samo zielone :-)

It has been precisely 12 days, 11 hours, 35 minutes, and 12,4 seconds since something good last happened.

KefiRR

Od: 2009-02-11

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-26 16:43:46

mam to samo , nie wiem ale chyba mialem szczescie :P bo u mnie zawsze modele wygladaly dobrze , to samo z oswietleniem ;]

fiszon

Od: 2004-03-19

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-03-26 17:15:12

mav a pokaz screena swojego cfg'a z ql

Nie ufam nikomu, kocham tylko tych co na to zasłużyli...
Poker Strategy

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-26 18:52:38

Najwcześniej jutro, teraz jestem w pracy a potem jadę do studia. Oglądaj HSTV jeśli chcesz wiedzieć jak mój QL wygląda, bo będę się tam logował ze swojego konta chyba ;)

The_ZiomOle!

Gravatar

Od: 2008-10-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 13:30:14

Hendeho
Wie.ktorys.jak.usunac.to.swiatelko?

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 13:49:47

Co to za mapa??? Niestety takich świateł się nie usunąć i nigdy się nie dało :/ Bo to właściwie nie jest światło tylko przezroczysta tekstura.

Ni Chooyah!

Bloodpa1nt

Od: 2009-01-11

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-03-31 13:52:34

t7. u mnie to swiatło jest w miarę znośne =o

=)

The_ZiomOle!

Gravatar

Od: 2008-10-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 14:00:24

To.moze.wie.ktos.jaka.komenda.to.przyciemnic?

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 14:08:36

Pokombinuj z r_mapOverBrightBits i r_overBrightBits.

Ni Chooyah!

Bloodpa1nt

Od: 2009-01-11

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-03-31 14:17:34

Jeszcze r_intensity popatrz sobie ;-)

=)

The_ZiomOle!

Gravatar

Od: 2008-10-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 15:34:27


Juz.tak.po.oczach.nie.daje,ale.i.tak.chooynia,bo.ciezko.sie.przez.to.puka;/

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-31 15:55:41

co Ty masz z tymi kropkami? :D spacja Ci się zepsuła? :DD

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 15:58:28

Jak dla mnie jest nieźle.

r_mapOverBrightBits 5

r_overBrightBits 1

r_gamma 1

r_intensity 1

r_enablePostProcess 0

Ni Chooyah!

The_ZiomOle!

Gravatar

Od: 2008-10-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-31 21:02:50

Cos.tam.poprzestawialem.i.jako.tako.ujdzie.
W.q3@cpma.mozna.bylo.to.jakos.wylaczyc.Moze.kiedys.nad.tym.pomysla..

Cytat z posta - autor: Mav_’
> co Ty masz z tymi kropkami? :D spacja Ci się zepsuła? :DD

Nie.inaczej;)

_Vh

Od: 2003-05-21

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-31 21:20:43

Łap " "!

Единый, могучий Советский Союз!

The_ZiomOle!

Gravatar

Od: 2008-10-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-01 00:19:30

;*

Moge.kopiowac.spacje,albo.wcisnac.lewy.alt+2,5,5,puscic.alt.i.jechac.dalej,ale.po.co?

Dodam,ze.kalwe.nowa.juz.zamowilem.

r3v.DOOMer

Od: 2005-05-03

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-04-01 12:39:53

de_złom napisał:
> ;*
>
>
> Moge.kopiowac.spacje,albo.wcisnac.lewy.alt+2,5,5,puscic.alt.i.jechac.dalej,ale.po.co?
Albo kupić klawę za 15zł. Ja siedzę przy takiej za 25zł od3 lat i nie narzekam.