ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Ścinki, zacinki, przeskoki i nie wiem co jeszcze

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-05 19:50:33

Kiedy gram co jakiś czas...dość często bo co kilkanaście sekund robią mi się takie zacięcia jakby na dysku się coś zapisało...coś jak jakiś save podczas gry w SP w jakąś grę. Na ułamek sekundy obraz mi się zawiesza i jak ruszę myszką to nagle znajduje się w zupełnie innym miejscu...tak jakby mi wycięło 125-250 klatek i leciało dalej. Cholernie mi to przeszkadza w grze zwłaszcza podczas jakiejś ważniejszej akcji nagle tracę orientację i kontrolę. Help?

Ni Chooyah!

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-04-05 20:03:09

podpinam sie do tematu, przed open beta nie mialem takiego problemu, teraz "dzieki temu" nawet nie zagladam do QL

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-05 20:05:15

A no i co gorsza to na demach jest to samo. Jeżeli podczas gry mamy ścinkę to na demie też będzie :/ Mam przez to kilka fajnych akcji spier...zepsutych.

Ni Chooyah!

srakal1ty

Od: 2004-03-26

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-05 23:38:44

A może by tak o tym napisać na forum bety QL?

"Religion is dangerous because it allows human beings, that don't have all the answers, to think that they do." - Bill Maher

chr0m.

Od: 2004-07-28

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-04-06 00:03:22

Ja sie podpinam ztym , że umnie to wygląda jakby mi mouse wariował:/

facebook.com/damnDT

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 00:16:09

Wy się nie mieliście podpinać tylko pomóc rozwiązać problem :D Z tym forum QL dobry pomysł. Kto się podejmie?

Ni Chooyah!

srakal1ty

Od: 2004-03-26

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 01:13:38

Ja nie, ponieważ idę spać!

"Religion is dangerous because it allows human beings, that don't have all the answers, to think that they do." - Bill Maher

r3v.DOOMer

Od: 2005-05-03

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-04-06 08:48:05

W trybie practice też tak masz? Ja tylko online, więc to prawdopodobnie sprawa ustawień sieciowych albo coś pogrzebali w kodzie siociowym.

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 09:11:37

albo w PB

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 12:53:49

Właśnie w PB może. Nie wiem czemu, ale w QL nie mam komend \pb_ a wiem, że inni mają. Co mam zrobić?

Ni Chooyah!

Bloodpa1nt

Od: 2009-01-11

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-04-06 13:09:26

Mam to samo, ale jestem dziwnie przekonany, że to nie pb...

=)

tifu

Od: 2002-08-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 17:59:11

u mnie jest to spowodowane bindami. problem jest taki, ze kazda zmiana ustawien powoduje zapisanie configa. kiedy zmieniam bron, a przy okazji np. fov, sens, accel, drawgun czy cokolwiek, ql zapisuje cfg. widac to w trybie okienkowym - zmieniam giwere na rg, a prawym gornym rogu pojawia sie napis "loading" :/ rozwiazanie - im mniej szalenstw w cfg, tym lepiej :P na forum ql ten temat byl juz poruszany, jednak na razie chyba bez reakcji ze strony id

no surrender, no retreat

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 18:27:43

Ja z konfigiem sobie poradziłem już dawno.

  1. Robimy config taki jaki ma być.

  2. Zapisujemy go do osobnego pliku (w konsoli poprzez \writeconfig nazwa_pliku) np. doopa.cfg.

  3. Wchodzimy do baseq3 i otiweramy qzconfig.cfg

  4. Usuwamy z niego wszystko i wklejamy zawartość doopa.cfg. Na samym końcu dopisujemy exec doopa.cfg.

  5. Zapisujemy zmiany w qzconfig.cfg.

  6. Wchodzimy we właściwości qzconfig.cfg i zaznaczamy opcję "tylko do odczytu".

  7. Powtarzamy kroki 3-6 z plikiem repconfig.cfg.

Teraz Quake Live nie będzie w stanie wpowadzić żadnych zmian do naszego cfg bo wyłączyliśmy tą opcję w systemie. Po uruchomieniu załaduje nam się doopa.cfg. Jeżeli wprowadzimy podczas gry jakieś zmiany i chcemy je zachować należy wpisać \writeconfig doopa. Przy zmianach w konsoli pojawi się komunikat "couldn't write qzconfig". Proszę się tym nie martwić gdyż jest to spowodowane tym, że zablokowaliśmy opcję zapisu qzconfig.

Odkąd stosuję tę metodę nie mam problemów z cfg. Nic mi się nie zmienia bez mojej wiedzy i zawsze mam wszystko tak jak ja chcę.

EDIT:

W skrócie:

Stworzyliśmy osobny config, który ładuje się po uruchomieniu gry, do którego Quake Live niczego nie dopisuje. Wszelkie zmiany zapisujemy właśnie w nim, zamiast w standardowym qzconfig.cfg, który pozostaje nietknięty i QL nie ma prawa nam w nim mieszać.

Ni Chooyah!

tifu

Od: 2002-08-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 18:49:09

heh wlasnie zauwazylem, ze nie mialem wlaczonej opcji "tylko do odczytu". widac kiedys podczas zabaw z cfg wylaczylem... jak teraz sprawdzilem, to moze nawet troche pomaga, ale nadal zacina. to, ze zapis cfg jest zablokowany, nie oznacza, ze gra nie probuje tego zrobic, a wg mnie z tym wlasnie jest problem

no surrender, no retreat

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 18:50:38

Nie z tym raczej nie. Mało prawdopodobne. Jeżeli tak to w konsoli bym ciągle miał komunikaty "couldn't write qzconfig", a mam tylko wtedy kiedy sam coś zmieniam.

Ni Chooyah!

tifu

Od: 2002-08-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 19:35:39

dziwne, ja mam ten komunikat. a to wspomniani wczesniej winowajcy:

seta rg "weapon 7; sensitivity 4.2; cg_fov 90"

seta rl "weapon 5; sensitivity 5; cg_fov 100" (pozostale bronie maja takie same ustawienia)

no surrender, no retreat

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 19:43:27

rudy napisał:
> dziwne, ja mam ten komunikat. a to wspomniani wczesniej winowajcy:
>
> setarg "weapon 7; sensitivity 4.2; cg_fov 90"
>
> setarl "weapon 5; sensitivity 5; cg_fov 100" (pozostale bronie maja takie same ustawienia)
Inna czułość do kazdej broni to jedna z najgorszych rzeczy jaką możesz zrobić w cellu pogorszenia swoich umiejątności. Nie ma innej drogi jak stała czułość wszędzie. Nie chcesz nie słuchaj bo nie ja gram ale ja czym prędzej ustawiłbym czułość wszędzie na 5 z takim samym fov'em i koniec.

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

_Vh

Od: 2003-05-21

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 19:45:28

niech zagrzmią niebiosa: fojji.se - zrobić tak jak ma foxiu i nie narzekać. EOT.

Единый, могучий Советский Союз!

Bloodpa1nt

Od: 2009-01-11

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-04-06 19:46:13

Alien właśnie... nie grasz więc nie wiesz ;-)

=)

Jestemdebilemkopnijc

Gravatar

Od: 2009-03-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 19:51:25

Ja grałem.
Najpierw grałem źle, ale po zrobieniu innych fovów ciągle i sensitiwów po długich przyzwyczajeniach grałem gorzej

freak

Od: 2002-06-01

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 21:07:07

AL|EN napisał:
> rudy napisał:
>
>
> > dziwne, ja mam ten komunikat. a to wspomniani wczesniej winowajcy:
> >
> > setarg "weapon 7; sensitivity 4.2; cg_fov 90"
> >
> > setarl "weapon 5; sensitivity 5; cg_fov 100" (pozostale bronie maja takie same ustawienia)
>
>
> Inna czułość do kazdej broni to jedna z najgorszych rzeczy jaką możesz zrobić w cellu pogorszenia swoich umiejątności.
Co ty miałeś z polaka w podstawówce?

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 21:10:47

_Vh napisał:
> niech zagrzmią niebiosa: fojji.se - zrobić tak jak ma foxiu i nie narzekać. EOT.
Fox QL cfg:

sensitivity "4" // Mouse sensitivity

Widzicie gdzieś tam inny sens do każdej broni :icon_question:

EDIT: Fov nie ma znaczenia kompletnie jak już ma się taki sam sens.

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

grzesiontko

Od: 2007-12-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-06 21:13:48

ale fov'y różne~! ;)

It has been precisely 12 days, 11 hours, 35 minutes, and 12,4 seconds since something good last happened.

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 22:32:59

AL|EN napisał:
> _Vh napisał:
>
>
> > niech zagrzmią niebiosa: fojji.se - zrobić tak jak ma foxiu i nie narzekać. EOT.
>
>
> Fox QL cfg:
>
> sensitivity "4" // Mouse sensitivity
>
> Widzicie gdzieś tam inny sens do każdej broni :icon_question:
>
> EDIT: Fov nie ma znaczenia kompletnie jak już ma się taki sam sens.
żeby być dokładnym:

fox, O ILE DOBRZE PAMIĘTAM, używa różne zoomfovy i zawsze ma włączony +zoom. Jeśli tak to jest rozwiązane, to owszem, ma to wpływ na sensitivity. Jeśli używa się tylko różnych fov'ów, to nie ma żadnego znaczenia na czułość myszki.

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-06 22:39:04

Mav’ napisał:_
> żeby być dokładnym:
>
> fox, O ILE DOBRZE PAMIĘTAM, używa różne zoomfovy i zawsze ma włączony +zoom. Jeśli tak to jest rozwiązane, to owszem, ma to wpływ na sensitivity. Jeśli używa się tylko różnych fov'ów, to nie ma żadnego znaczenia na czułość myszki.
Wiem o tym ale nie o ten wpływ mi chodziło.

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM