ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Ustawienia Huda

AGR

Od: 2007-03-03

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 11:31:40

Witam wszystkich!!

Przymierzam się do zrobienia filmu Quake Live. Jako ,że stawiam sobie wysokie wymagania ,konfig który robie ma pokazywać tylko to , co w filmie fragowym jest najważniejsze.A mianowicie akcje.W hudzie maja być widoczne :

1.) Informacja o sfragowanym przeciwniku (Frag Message)
2.) Broń

Nie mogę pozbyć sie z huda 2 rzeczy.Zaznaczylem na czerwono.Podaje dwa przykłady.

img53.imageshack.us/img53/7210/medkit.jpg

img56.imageshack.us/img56/1235/player.jpg

Bardzo prosił bym o pomoc . Każda wskazówka bedzie pomocna!

lObuz

Od: 2007-05-10

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-10-12 11:41:03

Ja się nie znam ale może kliknij tutaj

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-10-12 12:21:02

wydaje mi sie ze te elementy sa niedefiniowalne

RA|NBOW

Od: 2009-04-04

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 13:24:53

A mi się wydaje, że są do wyłączenia, ponieważ w kilku filmach z ql ich niema.

\m/

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-10-12 13:43:42

To ze nie ma ich na filmach to nic nie znaczy ...

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 14:15:43

To się da zrobić. Na pewno jest kilka sposobów. Mi do głowy przychodzi jeden na razie...bind na cg_draw2d 1 i cg_drawd2 0. Wiadomo, że jak się tga zgrywa to tak jakby timescale było na 0,1 więc można to wyczuć. W momencie kiedy ma się pojawić jeden z tych napisów cg_draw2d 0 i już. Gorzej jeżeli w tym samym momencie jest fragmsg :/

Ni Chooyah!

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-10-12 15:05:57

gorzej jak ten napis utrzymuje sie przez np 3s. jak wytniesz tyle klatek to bedzie bardzo widoczna przerwa :)

chr0m.

Od: 2004-07-28

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-10-12 15:36:12

Ale nikt tu o wycinaniu nic niepisał .... Chooy ma dobry pomysł ale żmudny... aczkolwiek ja innego jak narazie niemam więc ten Chooyowy jak narazie najlepszy

facebook.com/damnDT

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 15:51:59

Chyba Xsi Ci się z avidemo pojebało. Mi chodzi o draw2d czyli wyświetlanie elementów 2d w hudzie. Na 0 nie ma nic. Żadnych ikonek, napisów czyli fragmsg też, itp itd.

Ni Chooyah!

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-10-12 16:12:17

No dobra, zalozmy ze wylaczasz sobie wszystkie ikonki na czas trwania napisu, a pozniej je wlaczasz. Caly napis widnieje 3s, tak wiec twoja akcja wyglada tak: sa ikonki ->3s nie ma ikonek -> sa ikonki. Czyli masz przerwe w ktorej nie masz huda ani zadnej innej ikonki, i co chcesz z tym zrobic zrobic? Edytowac w photoshopie klatki i nakladac na siebie te z napisem i te bez ikonek ? Proces w chooy zmudny i raczej maloefektowny.

chr0m.

Od: 2004-07-28

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-10-12 16:20:15

Jeżeli AGR ma taki hud jak na screenach to ja niewidzię problemu bo tam ikonek niema ... a prawdopodobnie taki właśnie ma.

facebook.com/damnDT

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 16:32:05

No i znów chr0m wszystko świetnie ujął w swym poście =) Stosowałem się do huda jakiego używa AGR. W ogóle jeżeli robić frag movie to najlepszy hud taki. Jak ktoś robi na innym to ma problem :p

Ni Chooyah!

sch

Od: 2005-05-26

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2009-10-12 16:40:04

a ja bym polecil photoshopa w takiej sytuacji :P

max 3 klatki ci wyjda gdzie bedzie widoczny ten napis - bez problemu mozna sobie poradzic

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 16:49:42

No Ty chyba kpisz. Use Item i to drugie wyświetla się kilka sekund. Jak pisał Xsi 3-4. No chyba, że robisz film z 2 fpsami to ok.

Ni Chooyah!

Mav_8217

Od: 2003-01-06

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-10-12 16:52:29

sch :O)

RA|NBOW

Od: 2009-04-04

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-12 16:54:31

Znaczy się, że te frag movie bez napisów to robota w ps?;O

\m/

chr0m.

Od: 2004-07-28

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-10-12 17:59:11

sch epic fail:P

facebook.com/damnDT

PeterSchiff

Od: 2003-08-31

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-10-12 18:16:57

Ok. Koniec pitolenia, bo rzygać mi się chce od tych hipotez z dupy wziętych :D
Zgrywasz akcję na takim configu jaki masz teraz, robisz to samo, ale z cg_draw2d 0, nakładasz w jakimkolwiek programie do edycji video filmik z cg_draw2d 0 nad filmik z cg_draw2d 1 (najlepiej w after effectsie) i w momencie, gdy pojawia się napis (medkit lub ktos tam join the red team) tworzysz maskę aby filmik z cg_draw2d 0 był widoczny tylko na tym fragmencie ekranu, w którym pojawia się nasz irytujący napis.
Jeśli nie potrafisz obsługiwać programu, w którym można to zrobić, to mogę jedynie polecic Ci ten link - Video Copilot Basic Training. W Adobe AFX najłatwiej, co nie zmienia faktu, że samemu tłumaczyć mi się nie chce :P

mises.org / marksdailyapple.com

sch

Od: 2005-05-26

Ranga: Shotgun Killer

Dodano dnia: 2009-10-12 19:46:49

dlaczego epic fail?

z tego co mi wiadomo film zanim go jako tako skonwertujesz do avi bez zadnych kodekow jest w plikach bodajze tga ktore mozesz podejrzec edytowac i tak dalej i tak dalej

otwierasz i robisz z tym co chcesz a pierwszy lepszy grafik to tak ogarnie ze nie zauwazysz roznicy o ile sie dobrze nie przypatrzysz - zreszta potem i tak masz strate jakosci obrazu przez kodeki a zreszta #2 - jaka jest szansa ze ktos zatrzyma paruminutowy film akurat na tym momencie 3-sekundowym i bedzie sie gapil czy ja przez przypadek tutaj czegos nie wymazalem oO

EDIT: i nie wiem czy ludzie tak robia - pewnie nie :D co nie zmienia faktu ze osobiscie jesli nie mialbym opcji w QL do wylaczenia tego to posluzylbym sie PS'em

chr0m.

Od: 2004-07-28

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-10-12 19:56:41

ale niezgrywasz klatek 1klatka = 1s tylko np 30klatek an sek co daje 90 plikow tga - przerabiaj pliki ...
edit : a wyobrazcie sobie 100 lub więcej...

facebook.com/damnDT

PeterSchiff

Od: 2003-08-31

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-10-12 20:08:03

No, w PSie to syzyfowa praca.
Niech kolega napisze czy rozwiązał problem i, jeśli tak, to będzie można zamknąć.

mises.org / marksdailyapple.com

RA|NBOW

Od: 2009-04-04

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-13 10:10:10

Ja tam osobiście uważam, że filmów z fragów jest od zapierdolenia (no może nie ql , ale q3 etc), chociaż z przyjemnością zobaczyłbym film z fragów w ql, w takim stylu, w jakim tworzy negoxe. Nie wiem, czy kolega kojarzy, jeśli nie - rzuć okiem na "Mellow Darkness" i "Morning never came" ^^

\m/

SpOOnman

Od: 2002-04-06

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-13 13:26:15

Nie słuchaj ich :)

Nie wiem, czy się to uda, bo nie testowałem - to pozostawiam Tobie. Mam kilka pomysłów:
[code] assetGlobalDef {

font "fonts/font" 24 // font
smallFont "fonts/smallfont" 16 // font
bigFont "fonts/bigfont" 48 // font

}[/code]
Może spróbuj ustawić wielkości czcionki na 0? Może się uda, wtedy nic nie będziesz widział.

Kolejny pomysł:

[code]//**NOTIFICATION AREA**//
menuDef {
name "msgsArea"
fullScreen MENU_FALSE
visible MENU_TRUE
rect 250 2 66 32
[/code]
zmienić visible na MENU_FALSE?

*<</font>PPPSpOOnman>

Polish Power Pack

...you win with flags not frags...
**

Choooy

Od: 2008-09-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-10-13 14:03:49

Spoon to drugie nie działa. Pierwszego nie chce mi się sprawdzać :p

Ni Chooyah!

PeterSchiff

Od: 2003-08-31

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-10-13 15:39:24

Mój sposób jak najbardziej działa. Sprawdzony wielokrotnie w kilku moich filmach ;p

mises.org / marksdailyapple.com