Start :D
quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku
Zarejestruj się w celu uczestniczenia w życiu serwisu, posiadanie konta pozwoli Ci na:
ZAPIEKANKA prosto z pieca:)
czas wykonania: ok. 75-90 min
Potrzebne:
- mieso, wedle uznania:
a) dobra kielbasa np. z indyka, wieprzowa
b) pozostalosci z niedzielnego obiadu, np. kotlety z kurczaka
c) kabanosy
c) w ostatecznosci - mieso mielone
e) polecam kielbase grillowana
marchewka
naczynie żaroodporne
sprawny piekarnik
1) ugotować ziemniaki, najlepiej bez mundurków.
2) pokroic cebule w plastry
3) posiekac drobno czosnek
4) zetrzeć ser żółty lub drobno posiekać w kostke
5) kielbase pokroic w plasterki, jezeli masz kotlet to w dluzsze paski, kabanosy w mini plasterki
6) pokroic papryke w dlugie paski
5) marchewke w plastry
6) ugotowane ziemniaki pokroic w plastry, byle nie za duże.
Teraz zaczynamy ukladanie, lub jak kto woli "tapetowanie" nczyna zaroodpornego:
:START
1)
do momentu_aż_twoje_naczynie_pełne
{
wykonuj_poniższe_podpunkty
(
a) polac dwoma, 3 lub 4 lyzkami oleju
b) wypelnić zawartość naczynia plastrami ziemniaków
c) na ziemniaki mieso/ plastry kielbasy
d) posypać czosnkiem
e) na plasttry miesa i czosnku -> plastry cebuli (nie tak duzo)
f) na cebule -> plastry marchewki (nie za duzo)
g) posypac kapke oregano
h) posypac kapke przyprawa do kurczaka
i) posypać serem lub przykryć plastrami sera
)
}
2) wstaw do rozgrzanego piekarnika
3) piecz/smaż minimum 1h
:KONIEC
Wedle uznania można urozmaicic roznymi rodzajami sera, miesa.
Okręt mój płynie dalej, gdzieś tam...
» yt
Nie wiem jak nazwac ta potrawe, bo jest eksperymentalnie "wymyslona" przeze mnie. Dziwi mnie to, ze prawie zawsz ewychodzi inny smak ale to glownie zalezy od skladnikow dlatego musza to byc sprawdzone/ wczsniej wyprobowane produkty.
Czas wykonania to 30-45 min
Potrawa: cośna_styl_chillicon_carne
składniki:
tani a dobry
- sos meksykański Knorr z terebki lub sos Knorr bolognesse z torebki
- mieso mielone garmazynowane, wieprzowo-wołowe, lub inne byle nie z kurczaka, moze być do spaghetti, może być z konczonca
się datą ważności :) Mieso najlepiej zamrozone.
scenariusz;
0) rozmrozić mieso (samoczynnie lub przyspieszyc poprzez rozmrazanie z mikrofalowka)
1) rozpoczac gotowanie wody na makaron (wlac wode na garnka, wsawic na spory ogien, przykryć nakrywką)
2) poszatkowac cebulę w drobne kosteczki
3) ma maly ogien postawic patelnie i odczekac 30 sekund, potem wrzucic pokrojona wczesniej cebule, smazyc do zeszlkelnia
cebuli
4) potem można wrzucic miecho na patelnie i smażyc (można tez przykryć nakrywką patelnie jak ktos nie lubi skaczacego
oleju lub irytuje go dzwiek) do momentu przeistoczenia sie miesa z surowego w zjadliwe (brazowy kolor) - co jakis czas
zamieszac.
5) w tym momencie nalezy posypac wierzchnia warstwe oregano i zamieszac
6) do gotujacego sie wody wsypac kapke soli, potem makaraon (ilosc w zaleznosci od porcji jaka chcemy uzyskac)
7) do miecha dodac posiekana w kostke ostrą papryke, zamieszac
8) można zacząc dodawać sos meksykański knorr, z torebki (wsypac pół torebki) i zalac ok. 200 ml goracej wody, mieszac do
momentu połaczenia, czyli krotka chwile...
9) dodać 80 % zawartości słoika z sosem meksykańskim / do spaghetti Knorr/ lub tego z Carefoura i wymieszac. Można wlac
wszystko ale to zalezy od ilosci makaronu jaka wsawilismy. Proporcje powinny byc dobrane z glowa, zeby nie bylo
nadmiarowosci jednego ze skladnikow :)
10) dodać curry, pieprz i wymieszac. Jezeli sos bylby dalej za gesty to mozna podlac jeszcze wodą (wczesniej ugotowaną lub
tą z makaronu)
11 na koniec dodać odsączoną, czerwoną fasole z puszki i wymieszać...
Juz w sumie gotowe.
Makaron można ladnie wsypać na duży talerz i na to polać naszym wspaniałym sosem :)
ja preferuję połączyć makaron od razu z sosem, spłodzić to w osobnym garnku i dopiero potem podać.
Można jak ktoś lubi dodać szczypiorek, posypać startym zółtym serem.
Okręt mój płynie dalej, gdzieś tam...
» yt
Keba:
-bułka
-sałata
-mięso
-feta
-pomidory
-sos
-cebula
-oliwki(nie polecam)
Dzisiaj zrobiłem to :
Tagliatelle z kurczakiem w sosie z niebieskiego sera.
makaron tagliatelle, 400 g
filety z piersi kurczaka, 2 spore sztuki
cebula, 1 duża lub 2 małe
ser gorgonzola lub lazur, 200 g
śmietana, 3-4 łyżki
jogurt naturalny, 2 łyżki
pieprz, opcjonalnie sól, do smaku
oliwa, 2 łyżki
Piersi kurczaka umyć i pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem. Na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać kurczaka, smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i jogurt, wymieszać i poddusić chwilkę. Wkruszyć ser i na małym ogniu rozpuścić go w śmietanie, mieszając od czasu do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Można dosolić, choć ja tego nie robię, dla mnie sam ser jest wystarczająco słony.
Makaron ugotować al dente, odcedzić (nie przelewać zimną wodą!), wymieszać z kurczakiem w sosie.
Podawać z brokułami.
Mi smakowało. 7\10 :) Z tym że ja nie dodawałem śmietany.
Zrobilem czystkę, bo ten temat nie jest do tego - gadamy o gotowaniu, reszta raus do ciekawe
Może zapodam coś od siebie, nie wiem jak nazwać to danie :D
składniki: szklanka ryżu, kurczak, sos śmietanowy/pieczarkowy (wedle preferencji), kukurydza z puszki, ananas z puszki, ser
Gotujemy ryż, mięso kroimy na małe kawałki i przyprawiamy ostrą papryką, przyprawą do gyrosa, curry i oregano. Przygotowany ryż ładujemy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przygotowanym sosem. Wrzucamy kukurydzę z puszki, ananasa i usmażone mięso, miesamy wszystko w tym naczyniu żeby było należycie rozmieszczone i na koniec na wierzch kładziemy parę plasterków sera. Wkładamy do piekarnika na 20 minut w temp. 220 stopni. Świetne, lekkie i chyba zdrowe jedzenie. Polecam gorąco!
Gdzie jest zwątpienie, tam jest wolność.
Małe klopsiki w sosie. Czas przygotowania ok. 1h, koszt ok. 20zł, wystarcza na kilka obiadów dla jednej osoby.
Mięso mielone 1kg lub więcej, najlepiej wiperzowo-wołowe;
Koncentrat pomidorowy, mały;
Kostka bulionowa, wołowa;
Jajko, cebula, przyprawy (majeranek, papryka, pieprz itd), bułka tarta;
Mięso mieszamy z jajkiem, przyprawami (wedle uznania), dosypujemy trochę tartej bułki i podsmażonej, drobno pokrojonej cebuli (część zostawiamy), formujemy małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego i po obtoczeniu w bułce smażymy na tłuszczu.
Sos (można zrobić w sumie jakikolwiek, ważne aby klopsiki się w nim dusiły przez pół godziny) - do250ml gorącej wody dodajemy kostkę, przecier i pozostawioną cebulę, mieszamy, przyprawiamy. Wsypujemy klopsiki razem z tłuszczem po smażeniu (jeśli ktoś się boi cholesterolu, to niech go wyrzuci;)), dolewamy wody tak, aby wszystkie zakryć. Jeśli sos jest zbyt rzadki dosypujemy mąki albo dolewamy smietany. Gotujemy na małym ogniu przez pół godziny i podajemy z ziemniakami/ryżem.
Najlepiej smakuje po 2-3 dniach, trzymane to w lodówce i codziennie raz podgrzewane przez 15-20min, żeby mięso się przegryzło z sosem.
Nie będę zanudzał daniami, których czas przygotowania to co najmniej godzina lub więcej...
Dzisiaj każdemu się spieszy. Proponuję w związku z tym coś prostego - zdrowy obiad w 5 minut. Niemożliwe? A jednak...
Kierunek - pierwszy sklep rybny.
Kupujemy: Krewetki w panierce.
Kierunek 2: Jakikolwiek sklep spożywczy.
Kupujemy: Kuskus, sałatę pekińską, pieprz cytrynowy i olej.
Gotujemy...
Nic skomplikowanego - Wstawiamy krewetki na patelnię (góra 5 minut), w tym czasie zalewamy kuskus i czekamy aż spęcznieje. W wolnym czasie sałatę pekińską doprawiamy pieprzem cytrynowym i obiad gotowy.
To moje ulubione danie, kiedy spieszę się przed treningiem - lekkie, łatwo-strawne i zdrowe.
kiedy dorosnę, będę grać jak slawek.
Fajne te klopsiki i krewetki, się spróbuje =o
Tylko za dużo pierdolenia się z tymi klopsikami jak dla mnie. 3 dni to u mnie nie postoi ;x Już nawet wódka, wino czy piwo mi może zalegać, ale jedzenie? Nevah =o
Dzisiaj było bardzo blisko katastrofy. 1/4 mojego dzisiejszego obiadu wylądowała na podłodze w kuchni ;x Reszta na całe szczęście została przyłapana w trakcie swojej drogi w dół przez patelnię. ufff ;o
A jeszcze umawiałem się ze znajomymi na topienie marzanny... i zaczęło z nieba napierdalać :/
Cytat z posta - autor: Mav_’
> Dzisiaj było bardzo blisko katastrofy. 1/4 mojego dzisiejszego obiadu wylądowała na podłodze w kuchni ;x Reszta na całe szczęście została przyłapana w trakcie swojej drogi w dół przez patelnię. ufff ;o
>
>
> A jeszcze umawiałem się ze znajomymi na topienie marzanny... i zaczęło z nieba napierdalać :/
Dzisiaj jakies fatum krazy nad orgowcami. Mnie wylecial z rak kufel pelen kakao, niestety podłoga go sfragowała:)
Okręt mój płynie dalej, gdzieś tam...
» yt
Podajcie panowie jakis sprawdzony przepis na domowego kebaba, bede wdzieczny :)
nvm, nie ma sensu tu zadawac jakichkolwiek pytan bo zawsze sie znajdzie idiota co uwaza ze jest super wszystko wiedzacy i poleci mi google.
samoth napisał:
> nvm, nie ma sensu tu zadawac jakichkolwiek pytan bo zawsze sie znajdzie idiota co uwaza ze jest super wszystko wiedzacy i poleci mi google.
Może zaraz edytnę posta, bo piszę na szybko (ah to uzależnienie ORG'owe!). Knorr robi od niedawna coś takiego jak marynata i sos do kebabów. Jeśli będziesz trzymał się proporcji podanych na opakowaniu, wychodzi z tego porcja na 3 osoby =o Bardzo smaczne.
Wczoraj zrobiłem pesto według przepisu, który kiedyś opisał szaq i było, jak zwykle, wyborne. Chociaż brokuły wcale nie muszą być twarde, można je trochę rozgotować.
Dzisiaj ciekawostka, którą znalazłem w torebce w supermarkecie - schab w sosie serowym od Knorra, do tego mizeria i młode ziemniaczki. Czyli taki klasyczny polski obiad. Sos przytrzymałem minimalnie dłużej niż się to zaleca na patelni dla zgęstnienia. PYCHA!
W ogóle chyba częściej będę eksperymentował z torebkami =o
jeśli dobrze pamiętam to Ty albo szaq mnie zjebal kiedys wlasnie za sosy z torebek :D ogolnie ja lubie eksperymentowac w kuchni i czasami mixuje takie składniki, ze nikt przy zdrowych zmysłach (na pierwszy rzut oka, a nie po posmakowaniu) by tego nie ruszył :)
dla zainteresowanych ... taki maly "tutorial" jak zrobic skorupki na jajka faszerowane ^^^^
kliknij tutaj
moge jeszcze tylko tyle dodac, ze byly pyszne xD
Jak usmażyć kotlet do pieczenia
W Polsce pewnie też to jest, nie wiem, ale tu w UK są takie kotlety czy filety mrożone, które wkłada się do piekarnika na pół godziny. Bzdura. Można je też usmażyć. Potrzebna jest tylko mikrofalówka.
Bierzemy kotlety, rzucamy na jakiś talerz, wkładamy do mikrofali
Mikrofalówkę ustawiamy na Rozmrażanie Wg Wagi (Defrost By Weight) -> wpisujemy wagę produktu z opakowania.
Jak się skończy odmrażać, to smażymy na 3 łyżkach oleju aż się panierka zbrązownieje.
Chcesz KFC?
To jest po prostu coś, co mi się udało zrobić. Potrzebne będzie:
Pierś z kurczaka (ilość dowolna)
Jeśli na 1 pierś starczy 1.5 jajka (załóżmy), jajek 1.5 * piersi z kurczaka. To tylko orientacyjnie, może się różnić.
Płatki kukurydziane (nie te słodkie!), ale owsiane (ekspres lepsze niż górskie) też mogą być.
Piersi pokroić na kawałki
Jajka rozbić do jednej miski.
Przygotowanie płatków - jeśli twoje płatki są zbyt duże (tj. większe niż zwykły klawisz na klawiaturze kompa), pokrusz je za pomocą torebki.
Wsyp płatki do drugiej miski.
Przygotuj talerz na gotowe kawałki.
Na patelnię wlej trochę oleju (jajko pije, pamiętaj), i na gaz (średni na 2/3 płomienia lub duży na 1/2 płomienia)
Kurczaka panieruj w ten sposób:
Jajko
Płatki
Jajko
A następnie na patelnie.
Podawaj z frytkami lub bez :icon_biggrin:
podpisu brak. ruscy zarąbali!
Słyszał ktoś może o mięsie Grisons ? Bo w przepisie mam - 2 plastry mięsa z Grisons.
gyros :D
kiedy dorosnę, będę grać jak slawek.