ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

JAK COŚ ZROBIĆ ? JAK GRAĆ ? - spis artykułów dla leniwych !

yoker

Gravatar

Od: 2009-03-04

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-04 16:36:01

czemu nie moge uruchomic firebomb? pomocy

parad0x

Od: 2003-09-14

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-24 13:50:11

Napiszcie mi jak zrobic server lan na cpm/osp 1.46 bez promoda ? zeby bylo jak na samym osp ? Na starym calvote promode 0 i dzialo tu nie wiem!?:icon_whistle:

ciam ciam ciam :x

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-24 15:34:06

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

K9G

Od: 2009-03-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-03-29 12:33:20

Czesc, mam kilka pytan.
Ogolnie chce grac w zwyklego base q3, bez zadnych modow. Zadne cpma ani e+.
Co musze zainstalowac oprocz q3pointr 1.32 i osp? Czy w ogole cos trzeba jesczze?
Robie takze swoj config i nie wiem dlaczego, ale niektore komendy poprostu nie dzialaja. Np. cg_altlightning, cg_forcemodel, cf_fragmsg, ch_statusbarformat. Wiekszosc dziala, ale min. te nie. O co chodzi?

_Vh

Od: 2003-05-21

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-03-29 12:54:36

Dla jasności, OSP to też mod, ale nie zmieniający fizyki. Jeżeli chcesz być na bieżąco, to mimo wszystko ściągnij CPMA i graj na fizyce vq3 (czyli takiej, jaka jest na baseq3/osp).

http://www.quake.net.pl/?page=wsieci - zajrzyj na tę podstronę, a nuż znajdziesz coś, co Cię interesuje

Единый, могучий Советский Союз!

K9G

Od: 2009-03-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-01 15:27:57

Ok dzieki. Sciagnalem cpma i gra sie elegancko :) Mam tylko jeszcze jeden problem. Gdy robie sobie config to automatycznie gdy wyjde z gry nie zapisuje mi sie. Daje komende /writeconfig xxx.cfg, /exec xxx.cfg i mi sie nie zapisuje. Gdy robie zmiany w wordpadzie w pliku cfg i nawet potem dam "tylko do odczytu" to tez nie dziala. Nie wiem o co chodzi :( Moze sa jakies inne komendy na zapisanie cfg.

Jestemdebilemkopnijc

Gravatar

Od: 2009-03-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-01 15:31:25

to musisz to odznaczyć

K9G

Od: 2009-03-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-01 16:41:16

Czy zaznacze czy odznacze dalej jest to samo. Nawet opcje z menu glownego jak dym shootguna, wyglad lightninga, itp. sie nie zapamietuja. tak jak by sie wszystko resetowalo po wyjsciu z gry.

_Vh

Od: 2003-05-21

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-04-01 17:12:59

Pewnie masz q3config.cfg 'tylko do odczytu'. Odznaczenie tej opcji powinno wystarczyć.

Единый, могучий Советский Союз!

K9G

Od: 2009-03-29

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-04-08 15:47:57

Cytat z posta - autor: k9g
> Czy zaznacze czy odznacze dalej jest to samo.

EDIT:
Juz zrobilem. Nagle zaczelo dzialac i nie wiem dlaczego :) Nie wiem czy to mozliwe, ze przez to, ale teraz odpalam cpma z pliku a nie tak jak wczesniej z menu zwyklego q3. Nie wydaje mi sie zeby to mialo jakies znaczenie, ale teraz zaczelo dzialac.
Tak czy siak dzieki za linki i pomoc. Przede wszystkim z tym hud editorem. Mam taki miazdzacy config w tej chwili, ze moge sie skupic w 100% na graniu, bo nic mnie nie denerwuje. Wypas poprostu. Co do minimetra wszystko tam gdzie chce a czego nie chce to nie ma. THX jeszcze raz.

zboj87

Gravatar

Od: 2010-01-24

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2010-01-25 21:19:37

> Cieszę się, ze chciałeś pomów ale nie dość, że strona nie działa już po 3 dniach to jeszce poradnik zawiera błędy które powodują od LAT znane błedy(tu masz posta który pokaże ci ile było przez lata postów o tym samym) więc lepiej byś zrobił jakbyś napisał o tym co jest tu: www.tnij.org/quake3 ... ale że jest już napisane ...

Strona działa, musiałem zatrzymać serwer na 2h. Skoro poradnik zawiera błędy, podziel się wiedzą, a na pewno poprawię. Sam tak LATA temu instalowałem promode'a (wtedy jeszcze 1.32) i jakoś nie było problemów.
Nie, nie zrobiłbym czegoś takiego, bo jest to zbyteczne. Wolę sam wszystko skonfigurować i podporządkować pod swoje wymagania.
Strona powstała, ponieważ uczyłem się HTMLa... i uczę się nadal. Nie wiedziałem, o czym zrobić, to zrobiłem o Quake'u. Nie musi się podobać, ale to, co ma przekazać - przekazuje.

Nigdy nie spotkałem się z błędem typu User interface... Instalowałem zawsze Promode'a w sposób podany na stronie i nigdy się nie pojawił ów problem.

zboj87

Gravatar

Od: 2010-01-24

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2010-01-26 00:51:34

Kurwowanie i pierdolenie zostaw dla siebie. @#$% mnie to, ile czego spotkałeś. Wielce redaktor, który nie potrafi zachować kultury.

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2010-01-26 01:43:31

zboj87 napisał:
> Kurwowanie i pierdolenie zostaw dla siebie. @#$% mnie to, ile czego spotkałeś. Wielce redaktor, który nie potrafi zachować kultury.
Dobra widzę, że 0 rzeczowych argumentów, 0 dyskusji w dość istotnej kwestji. Dziękujemy :icon_wink:

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2010-01-26 02:59:04

Po co tutaj jakies argumenty, skoro rzucasz w niego wulgaryzmami. Opanuj sie czlowieku i naucz sie odpowiadac z kultura ...

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2010-01-26 12:31:16

Xsi napisał:
> Po co tutaj jakies argumenty, skoro rzucasz w niego wulgaryzmami. Opanuj sie czlowieku i naucz sie odpowiadac z kultura ...
No tak powiedziałem raz @#$% to znaczy, że obrzuciłem go wulgaryzmami i zmieszałem go z błotem - zamiast odpisać co ma do powiedzenia na to co napisałem to on jedyne co potrafi to strzelać focha na jedno słowo i dla niego jest to najważniejsze w tym temacie , dla ciebie jak widać też - co innego mógł by napisać ? Ach no jeszcze przyczepić się do błędów a jak by nie było to do braku przecinków.

Poprosiłem już moderatora o skasowanie postów z linkami bo żadnego pożytku z nich nie będzie.

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

zboj87

Gravatar

Od: 2010-01-24

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2010-01-26 15:28:18

Pytałem administratora, czy mogę umieścić link na łamach forum. Zgodził się, więc nie widzę powodu do jego usunięcia.

Problemy - czy powiedziałem, że nie występują? Nie. Powiedziałem, że się nie spotkałem z nimi.

Poradnik służy do instalacji Promode'a, nie do konfiguracji gry pod Multiplayer.

Ot, moje argumenty.
Co do przecinków i błędów - nie ma to dla mnie znaczenia. Świadczy tylko o lenistwie, głupocie lub jakimś innym dysmózgowiu. Krytykę przyjąłem i nie mówię, że się nie zgadzam, ale sam nie odpowiadasz na moje posty, tylko na każdym kroku robisz wszystko, żeby ludzie nie wchodzili na moją w/w witrynę.

Wasz poradnik jest niewątpliwie bardziej rozbudowany i lepszy. Jednak do pogrania z botami i na serwerach typu okidoki wystarczy mój.

Xsi

Od: 2003-05-13

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2010-01-26 16:05:12

AL|EN napisał:
> Xsi napisał:
>
>
> > Po co tutaj jakies argumenty, skoro rzucasz w niego wulgaryzmami. Opanuj sie czlowieku i naucz sie odpowiadac z kultura ...
>
>
> No tak powiedziałem raz @#$% to znaczy, że obrzuciłem go wulgaryzmami i zmieszałem go z błotem - zamiast odpisać co ma do powiedzenia na to co napisałem to on jedyne co potrafi to strzelać focha na jedno słowo i dla niego jest to najważniejsze w tym temacie , dla ciebie jak widać też - co innego mógł by napisać ? Ach no jeszcze przyczepić się do błędów a jak by nie było to do braku przecinków.
>
> Poprosiłem już moderatora o skasowanie postów z linkami bo żadnego pożytku z nich nie będzie.
Nie mozesz cenzurowac wszystkiego bo to jest forum publiczne, tym bardziej ze kierujesz sie swoimi widzimisie. Skoro tresc nie jest sprzeczna z regulaminem serwisu to nie masz prawa rządać jej usunięcia.

lObuz

Od: 2007-05-10

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2010-01-26 16:23:59

Ja tylko nie wiem po co poradnik Zbója skoro jest jakiś lepszy (czyt. AL|ENa). Nie rozumiem w tym przypadku po co został stworzony gorszy poradnik i jest on reklamowany. Może mi ktoś wytłumaczyć?

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2010-01-26 17:04:28

zboj87 napisał:
> Problemy - czy powiedziałem, że nie występują? Nie. Powiedziałem, że się nie spotkałem z nimi.
>
>

Ale się inni spotkali. Dociera to do ciebie czy nie, czy może wszyscy są tobą ???

Cytat z posta - autor: zboj87

> Poradnik służy do instalacji Promode'a, nie do konfiguracji gry pod Multiplayer.
>
>

I zawiera karygodny błąd jakim jest "Zainstaluj PR 1.32" bo bardzo często efektem jest to. I oczywiście dla ciebie jest niepojęte to, że tak się dzieje bo "u mnie działa" Jeżeli nie potrafisz przyjąć tego do wiadomości to ja ci nie będę tego udowadniał i filmu nie będę nagrywał jak to się dzieje.

Cytat z posta - autor: zboj87

> Ot, moje argumenty.
>
> Co do przecinków i błędów - nie ma to dla mnie znaczenia. Świadczy tylko o lenistwie, głupocie lub jakimś innym dysmózgowiu. Krytykę przyjąłem i nie mówię, że się nie zgadzam, ale sam nie odpowiadasz na moje posty, tylko na każdym kroku robisz wszystko, żeby ludzie nie wchodzili na moją w/w witrynę.
Sam jesteś bezmózgi bo nie rozumiesz jak ktoś do ciebie pisze proste rzeczy. Zabrałeś się za jeden z najważniejszych tematów jakim jest PRAWIDŁOWA I KOMPLETNA INSTALACJA Q3 + 1.32 + PB + Cpma a wyszła z tego taka sama kupa jaka była 6 lat temu i się wszyscy dziwili "no jak to nie możesz zainstalować ?"

Na jakie posty nie odpowiadam ? Gdzie nie przyjmowałem krytyki ? Coś jest nie tak ? Słucham ?

Cytat z posta - autor: zboj87

> Wasz poradnik jest niewątpliwie bardziej rozbudowany i lepszy. Jednak do pogrania z botami i na serwerach typu okidoki wystarczy mój.
Nie nie wystarczy. Na dzień dobry jak ktoś będzie miał szczęście no to dostanie User Interface is version 4, expected 3 i na tym się skończy przygoda z Q3, jak to było niezliczoną ilość razy przez ostatnie lata.

Cytat z posta - autor: zboj87

> Edit: Poprawiłem poradnik, aby użytkownicy chcący grać online uniknęli problemów: klick
No tak, poradnik nie zmieniony a na końcu link gdzie użytkownik musi wykonać to samo tylko w sposób, który pozwoli uniknać problemów. Iście genialnie poprawienie !

Cytat z posta - autor: Xsi

> AL|EN napisał:
>
> > Xsi napisał:
> >
> >
> > > Po co tutaj jakies argumenty, skoro rzucasz w niego wulgaryzmami. Opanuj sie czlowieku i naucz sie odpowiadac z kultura ...
> >
> >
> > No tak powiedziałem raz @#$% to znaczy, że obrzuciłem go wulgaryzmami i zmieszałem go z błotem - zamiast odpisać co ma do powiedzenia na to co napisałem to on jedyne co potrafi to strzelać focha na jedno słowo i dla niego jest to najważniejsze w tym temacie , dla ciebie jak widać też - co innego mógł by napisać ? Ach no jeszcze przyczepić się do błędów a jak by nie było to do braku przecinków.
> >
> > Poprosiłem już moderatora o skasowanie postów z linkami bo żadnego pożytku z nich nie będzie.
>
>
> Nie mozesz cenzurowac wszystkiego bo to jest forum publiczne, tym bardziej ze kierujesz sie swoimi widzimisie. Skoro tresc nie jest sprzeczna z regulaminem serwisu to nie masz prawa rządać jej usunięcia.
Weź chłopie skończ. To nie są moje widzimise ala "bo mi się strona nie podoba" tylko techniczne rzeczy. A takie rzeczy mają być ścisłe i zrobione najlepiej jak można. Skoro nie jest lepiej a wręcz gorzej to albo ktoś robi lepiej albo nie naraża ludzi na problemy prawda ?

I póki Zbój nie wymyśli lepszego sposobu instalacji niż PI to jego poradnik robi więcej złego niż dobrego ponieważ:

  • na dzieńdobry szansa na znany błąd

  • na dzieńdobry szansa na błędy w scierzkach, wypakowaniach itp

  • "Podczas instalacji, pojawi się zapytanie o instalację PunkBuster. Odpowiadamy twierdząco." Gracz myśli "no to mam PB !"A PB jak nie działał tak nie działa.

  • jeszce parę innych rzeczy o których nie chce mi się pisać.

Cytat z posta - autor: lObuz

> Ja tylko nie wiem po co poradnik Zbója skoro jest jakiś lepszy (czyt. AL|ENa). Nie rozumiem w tym przypadku po co został stworzony gorszy poradnik i jest on reklamowany. Może mi ktoś wytłumaczyć?
Dokładnie. Ktoś tu zagląda, widzi słowo poradnik, idzie do linka, robi ... i KUPA.

Pisałeś, że uczysz się html'a. Ok ucz się, rób poradniki spoko. To, że nie będzie tu tego linka do twojej strony niczego ci nie ujmnie a nowym graczom może i to sporo.

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

zboj87

Gravatar

Od: 2010-01-24

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2010-01-26 17:24:06

Możesz wierzyć lub nie, lecz zrozumiałem każdą twoją wypowiedź. Jedyne, czego nie rozumiem, to dlaczego się tak nakręcasz? Nerwica poquakeowa?

Link usunąłem zgodnie z twoją wolą nie ze względu, żeby się przymilić, tylko zdaję sobie sprawę, że użytkownicy mogą mieć problemy, a oni są dla mnie najważniejsi (w przeciwieństwie do ciebie potrafię przyznać się do błędu, przyjąć krytykę i wyjść z tego z klasą).

Mam nadzieję, że teraz zaczniesz wyżywać się na kimś innym. Wszystko, co piszę cię drażni. Nawet poprawienie skrytykowałeś. Pofraguj lepiej trochę zamiast pieprzyć bez przerwy to samo.

sparky

Od: 2009-02-25

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2010-01-26 17:33:42

AL|EN dobrze gada, a ja powiem 3x @#$%-@#$%-@#$% bo mam takie widzimisie.

patrz i ucz się jak sie robi poradniki.. (taki prosty który ostatnio zrobiłem z AL|ENem).

- http://spa.studio.nstrefa.pl/cpma/

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2010-01-26 17:51:49

zboj87 napisał:
> Możesz wierzyć lub nie, lecz zrozumiałem każdą twoją wypowiedź. Jedyne, czego nie rozumiem, to dlaczego się tak nakręcasz? Nerwica poquakeowa?
>
>
> Link usunąłem zgodnie z twoją wolą nie ze względu, żeby się przymilić, tylko zdaję sobie sprawę, że użytkownicy mogą mieć problemy, a oni są dla mnie najważniejsi (w przeciwieństwie do ciebie potrafię przyznać się do błędu, przyjąć krytykę i wyjść z tego z klasą).
>
>
> Mam nadzieję, że teraz zaczniesz wyżywać się na kimś innym. Wszystko, co piszę cię drażni. Nawet poprawienie skrytykowałeś. Pofraguj lepiej trochę zamiast pieprzyć bez przerwy to samo.
Tak tak jasne, to na pewno moja osobista krucjata przeciwko tobie. Niech ci spa powie, że dostał taki sam opierdol jak napisał "Zainstalujcie Cpma 1.47 i chodźcie grać".

Jak widać napinanie się jest jedynym sposobem na to by coś zdziałać bo jak pisałem uprzejmie i spokojnie w pierwszym poście to nie podziałało. Przyjąłeś więc krytykę tylko jeszcze pokasuj resztę postów z linkami ...

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

zboj87

Gravatar

Od: 2010-01-24

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2010-01-26 18:02:00

Cytat z posta - autor: AL|EN
> Jak widać napinanie się jest jedynym sposobem na to by coś zdziałać bo jak pisałem uprzejmie i spokojnie w pierwszym poście to nie podziałało.

Nie w moim przypadku. Nie jestem typem fundamentalisty-upierdliwca. Wystarczyło wyjaśnić dlaczego, co poprawić i jak na przyszłość unikać. Twoje podejście co najwyżej odrzuca mnie od serwisu quake.net.pl

Ostatni link usunięty.

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2010-01-26 19:08:38

zboj87 napisał:
> AL|EN napisał:
> > Jak widać napinanie się jest jedynym sposobem na to by coś zdziałać bo jak pisałem uprzejmie i spokojnie w pierwszym poście to nie podziałało.
>
>
>
>
> Nie w moim przypadku. Nie jestem typem fundamentalisty-upierdliwca. Wystarczyło wyjaśnić dlaczego, co poprawić i jak na przyszłość unikać. Twoje podejście co najwyżej odrzuca mnie od serwisu quake.net.pl
>
>
> Ostatni link usunięty.
Wyjasniłem dlaczego masz usunąć linka do poradnika już na samym początku: bo zawiera błędy co za tym idzie szkodzi. Skoro nie zrozumiałeś to dobrze, że ciebie odrzuca bo nie potrzeba tutaj kolejnych 'poradników' w stylu "zainstaluj cośtam" "ustaw to tak bo u mnie jest lepiej" itp których pełno jest na innych stronach np esports.pl i innych pokroju "mam pomysł napisze poradnik !"

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM