ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Jak uruchomić mapę utworzoną w GtkRadiant pod Quake2 w GtkRadiant pod Quake3?

plajer

Cf2970dc4c470dbff5ed108ceab766d4507f4ae2 full

Od: 2011-01-28

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2020-10-16 12:57:20

Stwórz nową mapę i sprawdź czy będziesz mógł ją zapisywać.

Jezeli tak, to spróbuj później wejść notatnikiem i skopiować wszystko z tej wcześniejszej mapy do nowszej.

"hehehe Demrumrus wymiata, jest lepszy od Jasia Śmietany, nie dosc ze teksty ma lepsze to rzuca je ot tak od niechcenia a nie siedzi i wymysla jakby tu cos glupawego powiedziec, nie wiem jak to robi ale co czytam jego wypowiedz na forum to spadam z krzesla, tak 3maj koles :)"

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-16 18:25:55

@plajer: Kiedy tworzę nową mapę lub/i daję kompiluj w radiancie pod Q3, to w momencie zapisu jest krótki dźwięk systemowy a w systemie plików nowo utworzony dokument nie pojawia się, teraz w ogóle nawet pliki już utworzone i istniejące nie zapisują się zmiany. Utworzone nowe pliki lub te ze zmianami widnieją tylko na liście ostatnio otwartych plików w menu file i po ich tam kliknięciu otwierają się ze zmianami lub te nowo utworzone ale nie istniejące w folderze z mapami (!) Całe okno radianta jest też otoczone cienką zieloną linią co chyba nie świadczy o jego normalnym działaniu.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-16 18:55:59

Dziwny przypadek :-/

Jaka jest wersja Radianta, dźwięk coś musi oznaczać, zrób zrzuty ekranu tego paska i w ogóle, i zobacz ustawienia ściezki do gry (path), też możesz zrobić zrzuty ustawień Radianta, może coś zobaczymy co jest nie tak. Ciężko mi coś tu wymyślić gdyż nie widzę tego dokładnie co tam jest.

Tak na marginesie (teraz mi się przypomniało)

Jak tworzysz mapę to musisz pierwszy raz zapisać z nazwą jakąś (Radiant chyba o to pyta nawet) poczekać chwile i kompilacja dopiero. Czasami nie miałem zmian zastosowanych w mapie bo za szybko lub musiałem np: przy świetle (kompilacja LIGHT) najpierw zrobić "compile BSP" a później samo "compile LIGHT" lub co tam chcesz.

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-17 13:38:08

@Fruity: Jak tu najlepiej obrazki wstawiać, bo średni ze mnie forumowicz i przyzwyczajony jestem do po prostu załącz foto i tyle? A tutaj woła o podanie adresu url ?! Mam przygotowane printscreeny ale jak najlepiej to tutaj wrzucić?

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-17 21:33:00

No właśnie, nie da się bezpośrednio na stronie wrzucać. Jak masz Discorda,TeamSpeak, Dysk Google to można szybko wrzucać.

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-18 14:50:16

@Fruity: Podobne zjawisko co w Radiancie zauważyłem w zupełnie innym programie (również uruchamiany nie z instalki tylko z exe) że jak stworze nowy dokument i go zapiszę w tym programie to nie ma go w systemie plików, tak jakby go nie było na dysku. Ale po ponownym uruchomieniu programu i poleceniu otwórz plik widnieje na liście i mogę go otworzyć, chociaż w eksploratorze ani w commanderze go nie ma. Oprócz tego okno programu ma zielona obwódkę. Nie wiem o co kaman - pierwszy raz spotykam się z takim czymś, chociaż jestem użytkownikiem windy od ponad 20 lat. Może jakiś robal w systemie albo coś, ale programy zainstalowane działają prawidłowo.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-18 15:35:15

Być może jakieś ustawiania ukrywania, plików tylko do odczytu, brak administratora Windowsa lub cokolwiek z ten deseń.
Zrób jakie screeny ale wydaje mi się że te zielone obwódka i reszta objawów to coś jak ukrywanie, szyfrowanie plików używanych innych programów w celu prawidłowego działania aplikacji. To coś jak by do aplikacji na androida wyczyścić (lub przenieść) dane aplikacji co powodowałoby reset ustawień danej apki.

Ogólnie to nie używam Win10 więc mogę się zupełnie mylić co do twojego przypadku.

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-19 09:32:10

@Fruity: Ogarnąłem temat i po prostu musiałem zainstalować Q3 a nie odpalać jak ta blondynka z exe. Stara mapa z radianta pod Q2 odpala się w Q3 ale bez tekstur. W radiancie pod Q3 tekstury są ok widoczne, ale po uruchomieniu w Q3 wszystkie brushe ciemnoszare w białe linie. Co mogę zrobić żeby uzyskać oryginalne tekstury z Q2 w mapie uruchomionej w Q3? Oto zawartość katalogu textures w katalogu instalacyjnym Quake3:

2020-10-19 09:08 1graytex
2020-10-19 09:08 1hourence
2020-10-19 09:08 1und
2020-10-18 18:13 base_button
2020-10-18 18:13 base_ceiling
2020-10-18 18:13 base_door
2020-10-18 18:13 base_floor
2020-10-18 18:13 base_light
2020-10-18 18:13 base_object
2020-10-18 18:13 base_support
2020-10-18 18:13 base_trim
2020-10-18 18:13 base_wall
2020-10-18 18:13 common
2020-10-18 18:13 ctf
2020-10-19 09:15 e2u3
2020-10-19 09:08 e3u2
2020-10-18 18:13 effects
2020-10-18 18:13 gothic_block
2020-10-18 18:13 gothic_button
2020-10-18 18:13 gothic_cath
2020-10-18 18:13 gothic_ceiling
2020-10-18 18:13 gothic_door
2020-10-18 18:13 gothic_floor
2020-10-18 18:13 gothic_light
2020-10-18 18:13 gothic_trim
2020-10-18 18:13 gothic_wall
2020-10-18 18:13 liquids
2020-10-18 18:13 organics
2020-10-18 18:13 proto
2020-10-19 09:08 proto2
2020-10-19 09:08 rune
2020-10-19 09:15 scythe
2020-10-18 18:13 sfx
2020-10-18 18:13 skies
2020-10-19 09:08 skies2
2020-10-18 18:13 skin
2020-10-18 18:13 stone

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-20 00:31:16
  1. Gdzie odpalasz mapę Q3? W tym samym katalogu co Radiant czy w drugiej kopii Quake 3 na dysku?

  2. Czy masz utworzony plik całej mapy o formacie .pk3, w którym powinny być foldery i pliki w środku tak jak na zdjęciu?

Obrazek

Najlepiej jak byśmy na TeamSpeaku pogadali, bo pewnie diabeł tkwi w szczegółach, a tutaj na postach ciężko nie raz dojść do ładu, jak się nie widzi tego dokładnie, gdyż Radiant jest trochę zamotany (jeśli chodzi o ścieżki, brak zasobów itp), przynajmniej ja tak miałem na początku kariery z tym edytorem :-)

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-20 16:32:33

@Fruity: Nie rozumiem co to jest za problem zrobić na forum możliwość wklejania (nawet ze schowka!) obrazka w komentarzach!

quake odpalam zainstalowanego
c:\Program Files (x86)\Quake III Arena\
GtkRadiant uruchamiam z pliku exe:
c:\GtkRadiant-1.6.6-20180422\radiant.exe

mapę uruchamiam z plików mapy, na które składają się pliki z rozszerzeniami: map, bsp, lin i srf
nie widzę zdjęcia, które załączyłeś - jest tylko ikonka

Oczywiście można przejść na inny serwis konwersacyjny ale najlepiej żeby była tam opcja załączania/wklejania grafiki.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-21 03:15:02

No powinny być, chociaż małe rozmiary obrazków. Chyba na forum już nic nie robią w tych sprawach.

Dziwne, ja widzę zdjęcie które dodałem, pytanie czy inni forumowicze też widzą, czy nie...? Może coś nie hula, chociaż na telefonie z inną przeglądarką działa dobrze :-/

> mapę uruchamiam z plików mapy, na które składają się pliki z rozszerzeniami: map, bsp, lin i srf

Czyli z tego, co widzę, to masz na komputerze jednego quake3, na którym grasz i masz podłączonego do niego Radianta, mówiąc podłączonego, mam na myśli ustawioną ścieżkę do tego właśnie quaka, w opcjach Radianta itp.

Ja akurat nie używam tak, używałem kiedyś na początku, ale odkąd zawsze jakichś tekstur brakowało na mapie (lub innych zasobów), to zrobiłem oddzielną kopię Q3 i wrzucam tam archiwum .pk3 (plik całej mapy) do folderu baseq3, i odpalam mapkę z tej właśnie kopii Q3, wtedy od razu mogę poznać czy czegoś brakuje.

Jeśli chodzi o odpalanie mapki bezpośrednio z tego samego quaka (bez spakowania do .pk3), to nie pamiętam, jak to działa dokładnie i czy nie miesza się coś przypadkiem. Musiałbym po testować i zobaczyć czy działa to u mnie poprawnie.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-21 03:20:21

A teraz możesz wejść i zobaczyć screena?

ZDJECIE

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-21 09:13:37

@Fruity: "Czy masz utworzony plik całej mapy o formacie .pk3, w którym powinny być foldery i pliki w środku tak jak na zdjęciu?"
Nie mam pliku całej mapy. W katalogu baseq3 znajdują się tylko pliki: common-q3map2.pk3
common-spog.pk3
curry.pk3
pak0.pk3
q3config.cfg

Mam wykonać pk3 swojej mapy? Jak to zrobić? Screena zobaczyłem - podgląd zawartości paczki pk3.

plajer

Cf2970dc4c470dbff5ed108ceab766d4507f4ae2 full

Od: 2011-01-28

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2020-10-21 11:53:10

pk3 się robi podobnie jak zip

Jak masz program 7-zip to zaznacz te foldery z mapami, teksturami, itd. Później kliknij prawym > 7-zip > dodaj do archiwum... i jako nazwę podaj nazwa.pk3

"hehehe Demrumrus wymiata, jest lepszy od Jasia Śmietany, nie dosc ze teksty ma lepsze to rzuca je ot tak od niechcenia a nie siedzi i wymysla jakby tu cos glupawego powiedziec, nie wiem jak to robi ale co czytam jego wypowiedz na forum to spadam z krzesla, tak 3maj koles :)"

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-22 11:40:03

Dobrze, mam ten pk3 i co teraz?

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-22 20:14:30

Wrzuć do baseq3 i zobacz czy działa.
Najlepiej jak byś w drugiej kopii quake3 sprawdzał.
Na dole daje link do Quake 3. Wypakowywujesz folder Quake 3... gdziekolwiek, włączasz quake3.exe i sprawdzasz.
LINK

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-25 08:19:11

Twój Quake3 w ogóle się u mnie nie uruchamia i wywala błąd. Właściwie wszystko już ogarnąłem na swoich kopiach i odpalam w Q3 moją starą mapę, ale niestety bez tekstur. Radiant wyświetla mi tekstury prawidłowo, zapisuje itd. Ale po uruchomieniu starej mapy w Quake3, brak tekstur.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-26 15:03:51

Zobacz czy wszystkie tekstury, pliki shaderów itp są w odpowiednich folderach w paczce pk3 i czy mają tą samą nazwę, ścieżkę i pamiętaj że w quake3 (o ile mi wiadomo) nie działają tekstury z nazwami ze spacją np: "tekstura 01.jpg" musi być nazwa "tekstura_01.jpg" lub jakiś znak albo bez spacji.

Radiant może dobrze działać ale w grze quake tego nie widzi.

Wyślij tą mapkę (.pk3) zobaczę u siebie bo nie wiem co jest nie tak z tymi brakującymi teksturami.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-27 00:34:20

Widać te zdjęcie w końcu (te pierwsze) czy nie widać?

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-28 13:27:51

@Fruity: Tak, widze to z zawartością test.pk3 Czy mogę ci wysłać po prostu te pliki z mapą o którą mi chodzi i jak najlepiej wysłać - jak dla mnie najlepiej po prostu na e-mail?

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-28 20:59:40

Możesz paczkę (zip, rar, 7z itp) zrobić ze wszystkimi rzeczami tam i wysłać na email (tomi1830@vp.pl). Sprawdzę u siebie czy to w ogóle działa coś. Jak chcesz możesz też plik .map dołożyć, będzie szybciej.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-29 20:58:14

Ok mam, sprawdziłem u mnie (z kompilacją tylko BSP) i wszystko działa, są tekstury.

Jedynie co musiałem to "zamknąć" mapę ponieważ konstrukcja miała wycieki, prawdopodobnie będzie tam jakiś skybox ale na tym etapie tworzenia trzeba to zrobić ręcznie. Tyle że ten błąd który mi wyskoczył na początku o wycieku nie ma nic wspólnego z tekturami. Może u ciebie jest jakaś kolizja tych samych nazw plików. Na email wysłałem ci tą mapę co u mnie sprawdzałem z nazwą test2.pk3, możesz sprawdzić u siebie.

W mapie nie ma żadnych nowych modeli i skryptów więc nie potrzebne jest wrzucanie do pk3 tych folderów i też nie mozna wrzucać z quake oryginalnych tekstur, skryptów, modeli itp bo może być kolizja plików o tych samych nazwach ponieważ Quake wszystko ładuje do jednego worka co jest mało eleganckie.
Mogę się mylić w tej kwestii bo już nie pamiętam dokładnie.
Zobacz zawartość mapy która ci wysłałem, jest tam parę nowych tekstur, plik bsp mapy i nic więcej.