ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Jak uruchomić mapę utworzoną w GtkRadiant pod Quake2 w GtkRadiant pod Quake3?

plajer

Cf2970dc4c470dbff5ed108ceab766d4507f4ae2 full

Od: 2011-01-28

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2020-10-31 14:42:51

Tak

"hehehe Demrumrus wymiata, jest lepszy od Jasia Śmietany, nie dosc ze teksty ma lepsze to rzuca je ot tak od niechcenia a nie siedzi i wymysla jakby tu cos glupawego powiedziec, nie wiem jak to robi ale co czytam jego wypowiedz na forum to spadam z krzesla, tak 3maj koles :)"

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-10-31 14:44:49

Gdzie nie zajrzę to pisze... (zrób zip lub rar) a na końcu zmień nazwę, tylko że u mnie to nigdy nie działało, zmiana nazwy z rozszerzeniem, albo nie umiem :-).

Ja robię tak jak na zdjęciu.

PK3

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-02 13:44:13

@Fruity: Nie widzę zdjęcia (!@#) Czy mógłbyś mi zdradzić jak ustawić w GtkRadiant 1.6.6 żeby kopiowane spacją brushe nie były przesunięte, tylko znajdowały się w tej samej pozycji? We wcześniejszych wersjach Radianta tak właśnie było - nie wiem na jaką cholerę to zmienili chyba dla samego zmieniania! (taka chyba dzisiaj moda, że wiecznie się coś zmienia, nawet to co świetnie działa) Szperałem w opcjach ale nigdzie nie moge znależć ustawień kopiowania. Acha i jak zaznaczyć wszystkie obiekty? We wcześniejszych wersjach było zaznaczanie polem z shiftem - a teraz chyba się zmyło!

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-02 18:28:11

Jeśli wcześniejsze zdjęcie widzisz, to coś może z odświeżaniem nie działa. Może trzeba wyczyścić pamięć podręczną strony albo odświeżyć "ramkę" ale nie wiem jak to się robi na Windowsie.
Co do kopiowania spacją w GTKRadiant to we wcześniejszych wersjach było tak że nie ruszyło sie... ale ludzie narzekali (w tym i ja) że po pomyłkowych naciśnięciach SPACJI często nie widać było ile kopii jest w tym samym miejscu i przy kompilacji były masa błędów, a ciężko było je później usunąć, bez usuwania całości brusha w danym miejscu. Teraz przejrzałem w opcjach GTK na szybko i chyba nie ma żeby to zmienić albo nie widzę ponieważ ja nie używam już GTKRadiant tylko nieoficjalny (jak dla mnie 3 razy lepszy...w nim są akurat opcje kopiowania do wyboru).
Czemu te cholerne zdjęcia nie działają u ciebie, to bym ci wysłał jak ta opcja u mnie wygląda... :-0

PS:

Jak masz TeamSpeak lub konto na Discord (serwery mam i tu i tu) to lepiej by się gadało (nawet jeśli chodzi o screny czy pliki), bo tutaj rozpisywać się, czekać... itd sam rozumiesz :-D

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-03 06:37:55

@plajer: Widzisz zrzut ekranu powyżej ?

plajer

Cf2970dc4c470dbff5ed108ceab766d4507f4ae2 full

Od: 2011-01-28

Ranga: Gauntlet Cutter

Dodano dnia: 2020-11-04 14:09:37

Widzę

"hehehe Demrumrus wymiata, jest lepszy od Jasia Śmietany, nie dosc ze teksty ma lepsze to rzuca je ot tak od niechcenia a nie siedzi i wymysla jakby tu cos glupawego powiedziec, nie wiem jak to robi ale co czytam jego wypowiedz na forum to spadam z krzesla, tak 3maj koles :)"

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-04 15:49:14

@Fruity: Zarejestrowałem się na Discord. Co to za magiczny radiant nieoficjalny, gdzie, skąd i jak?.. ;)
ps. Właśnie jestem w trakcie testowania nowej mapy Radiant 1.5.0 pod Quake3 i jak na razie daje radę - o wiele lepiej mi się tworzy w starszej wersji - przyzwyczajenie - duplikowanie, aktywowanie okna samym kursorem bez potrzeby klikania, zaznaczanie obszarem itd. niby pierdoły ale życie się z nich składa.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-05 16:33:20

@Modeq: Na email wysłałem ci zapro na serwer Discord.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-05 18:54:29

Ogólnie GTKRadiant 1.6.0 do 1.6.6 jest kontynuacją starszych wersji v1.2.xx / v1.4. Gdy rozmawiałem kiedyś z developerami tego edytora (odnośnie pewnych opcji) to mówili że GTKRadiant 1.5.0 jest całkiem przebudowany przy kodzie źródłowym i nie mogą zmieniać tego co tam zostało wstawione/zmienione ponieważ zrobiły to osoby "trzecie". Jak dla mnie kiedyś (i teraz też w sumie) 1.5.0 był najlepszym wyborem a sprawdzałem prawie wszystkie. Minus taki był że jego wydanie to (chyba) z 2009 roku więc "trochę" przestarzały (jeśli chodzi o Win 10) co i tak w nim wszystko działało jak należy. Kiedyś znalazłem "NetRadiant" (LINK) który był tworzony z kodu GTKRadianta 1.5.0 i był to dobry pomysł przerzucając się na niego. Teraz używam go do dzisiaj w wersji nie oficjalnej tworzonej przez kolejnego "typa" który podtrzymuje jeszcze ten projekt aktualizacji.

OK. Jak będziesz chciał sprawdzić go czy działa dobrze u ciebie i czy w ogóle ci pasuje,to na Discord ci wyśle żeby już tu nie rozpisywać się i na początku musisz ustawić pewne rzeczy. To wersja (beta) którą mi wysłał ostatnio sam programista z którym mam kontakt i dla mnie działa idealnie :-)

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-11 17:59:10

@Fruity: Dzięki bardzo ale pozostanę już przy Radiancie 150 bo robię w nim bardzo proste i niewymagające rzeczy i po prostu działa jak należy, na razie, zobaczymy co będzie kiedy moja mapa osiągnie duże rozmiary (dużą liczbę brushów) co jest też pewnie jakoś ograniczone.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-12 20:25:18

@Modeq:
> aktywowanie okna samym kursorem bez potrzeby klikania, zaznaczanie obszarem

Co masz na myśli z tym aktywowaniem i zaznaczaniem?

Modeq

Gravatar

Od: 2019-01-12

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-16 09:58:47

W 160 musisz kliknąć na okno z rzutem przestrzennym żeby je aktywować do edycji. W 150 wystarczy najechać na jedno z okien żeby już było aktywne - nie jest to może bardzo ważne ale jednak umila pracę - nie wiem dlaczego z tego zrezygnowano w nowszej wersji (?)
W wersji 150 można zaznaczać obiekty z wciśniętym shiftem i lewym przyciskiem myszy tworząc obszar zaznaczający obiekty więc nie trzeba klikać z shiftem każdego obiektu z osobna. Do mojej prostej roboty 150 jest po prostu w zupełności wystarczający i nie potrzebuję żadnych zmian (szczególnie takich na gorsze!). Jedyne co by mi się przydało to więcej tekstur takich kamienno skalistych ale jak na razie nie udało mi się tego rozkminić.

Fruity

Gravatar

Od: 2016-06-27

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2020-11-18 01:54:17

Wiem o co chodzi, bardzo dużo jest takich drobiazgów które poprawiają pracę.
Tekstury jakieś miałem tego typu, muszę poszukać.
Mam też swoje zrobione telefonem bo trochę już się bawiłem i wiem jak robić, tylko nie ma ich dużo i trzeba je po zmniejszać i wykadrować (przeważnie robię to jak wiem którą teksture będę używał). Są to bardziej mieszane tekstury, cegiełki, trawy itp. mogę ci wysłać w paczce albo chociaż pokazać (na Discord) jeśli jakaś będzie potrzebna.