ORG

quake.net.pl » Polskie Centrum Quake od 1998 roku



Wersja: Jasna / Ciemna

Lista życzeń

brachol

Od: 2005-08-12

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2008-11-14 20:01:41

Swietnie! Dzieki wielkie za zainteresowanie i wprowadzone juz zmiany :)

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2008-11-15 11:40:15

BrickBazooka napisał:
> 1. Ok, czyli ukrywanie części posta moge zrobić ale to nie teraz bo dwa dni wycięte już mam z pracy na te wszystkie zmiany.
Napraw też bo mi sie art rozwalił. Pytałem M i mówił, że to jedna funkcja wiec 5 minut roboty.

BrickBazooka napisał:
> 3. Zrobiłem nowy mechanizm do zapisywania przeczytanych tematów. Cały dzień zeszło.
>
> U góry po lewej są dwie ikonki "Oznacz wszystkie jako przeczytane" i "Oznacz wszystkie jako nieprzeczytane"
>
> Działa to także dla osób niezalogowanych, z tym że dla zalogowanych pamięta przeczytane tematy tylko 2 tygodnie (jest zapisywane w cookie)
Fajnie. Dwie małe uwagi:

  • te ikonki powinny się pojawić na głównej stronie forum tak aby można było oznaczyć wszystkie fora jako przeczytane.

  • tematy zamknięte nie powinny dostawać wogóle ikony "Są nowe posty"

AL|EN napisał:
> Chciałbym aby , [flip] i [flag] były też dostępne na forum. I natychmiast trzeba zmienić tło dla cytowanych wypowiedzi - żeby to się w jakiś sposób wyróżniało a nie dwie kreseczki i tyle bleeee.
>
>
> Dodatkowo tak jak wspominał Brahol:
>
>
> [CODE]
>
> [LIST]
>
> [LIST=]
>
> Free Image Hosting at www.ImageShack.us
> Chodzi własnie o coś takiego jak na screenie: dwa poziomy kolorów do cytowania wypowiedzi w której jeest już jedne cytat.
> Briku: znacznik [CODE] jest tak samo potrzebny jak
> > . Chyba nie muszę tu pisać przykładów na jego praktyczne i użyteczne zastosowanie ?
> No i teraz fajna zabawa w szare tabelki - jak mogę przejść do następnej linij z cytowanego posta(po usunięciu tych trzech kropeczek) aby nie działo się coś takiego jak w tym poście ?
> OMG ! Jak mam włączyć sprawddzanie pisowni ???

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

lObuz

Od: 2007-05-10

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2008-11-25 12:26:01

nie wiem czemu ale mimo iż już głosowałem w ankiecie, to po zalogowaniu na innym kompie (w szkole) znół mogę głosować. uważam że powinno być to zmienione, tak by dany użytkownik mógł tylko raz głosować =] a i wg. ankieta powinna być tylko dla zarejestrowanych użytkowników.

BrickBazooka

Od: 2002-04-21

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2008-11-25 12:43:04

W szkole mogłeś zagłosować ponieważ głos zapisuje się do pliku cookie. A plik cookie zapisuje się na konkretnym komputerze.

Już kiedyś tak było czyli ankieta tylko dla zalogowanych ale:
- zmalała znacznie ilość głosów
- pojawiły się opinie, że to do kitu bo na innych serwisach głosować może każdy
- nie można zrobić ankiety na szerszym gronie użytkowników (głosuje w kółko ta sama wąska grupa ludzi)

> tematy zamknięte nie powinny dostawać wogóle ikony "Są nowe posty"

Dlaczego? Od czasu ostatniej wizyty użytkownika mogły pojawić się nowe posty a potem temat został zamknięty.

> znacznik [CODE] jest tak samo potrzebny jak QUOTE

A co ma robić ten CODE i jak ma wyglądać?

Wszystko trzeba robić najprościej jak się da, ale nie prościej - A. Einstein
strony internetowe

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2008-11-25 13:48:22
  1. Racja.

  2. Znacznik CODE ma wyglądać tak:

CODE

A działać ma mniej więcej tak: wszystko co tam będzie napisane ma być traktowane jako tekst w notatniku. Czyli wszystkie rodzaje kodowana, html, slashe ,specjalne znaki i wogóle wsio ma być czystym tekstem bez jakiegokolwiek formatowania, nawet [b] czy inne pierdoły. Najlepiej jakbyś sprawdził jak to działa na forum phpbb/vbuletin/inovision bo tak ma to działać jak tam.

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

BrickBazooka

Od: 2002-04-21

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2008-12-06 18:01:10
  1. Dodałem na forum element CODE, oraz działa też KOLOR, FLIP i IMG
  2. Wstawiłem inne emot-ikony

Wszystko trzeba robić najprościej jak się da, ale nie prościej - A. Einstein
strony internetowe

MisieX

Od: 2003-01-04

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2008-12-06 23:50:00

Czy tylko ja mam czarne tło w edytorze czy nie? Jeśli tak to uważam to za kiepski pomysł, jakies jasne byłoby lepsze. Teraz mam wrażenie, że mi się edytor nie wczytał do końca.

[code]TEST[/code]

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2008-12-07 17:34:04

BrickBazooka napisał:
> 1. Dodałem na forum element CODE, oraz działa też KOLOR, FLIP i IMG
>
> 2. Wstawiłem inne emot-ikony
Hura :icon_dance: Ikonki są zajebiste :gauntlet:

Jednak tło CODE powinno być jakieś inne niż te od cytatu tak sądzę :icon_wink:

MisieX napisał:
> Czy tylko ja mam czarne tło w edytorze czy nie? Jeśli tak to uważam to za kiepski pomysł, jakies jasne byłoby lepsze. Teraz mam wrażenie, że mi się edytor nie wczytał do końca.
No ale nasze forum ma ciemne tło a jasne litery więc jak moze być tło jasne ?

Teścik:

IMG działa

:icon_dance:[KOLOR]Kolor działa.[/KOLOR]

123asdzxc


:icon_sad:

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

BrickBazooka

Od: 2002-04-21

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2008-12-08 11:09:33

Styl przypisany do tego tagu KOLOR nie bardzo pasuje dla forum.
Nie wiem jakie kolory mam ustawić (tło, ramka górna i dolna)

Wszystko trzeba robić najprościej jak się da, ale nie prościej - A. Einstein
strony internetowe

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2008-12-08 12:52:26

Gdyby były jakieś poważne problemy z tagiem KOLOR na forum no to ok ale ja zabieram sie za poprawianie tematu F.A.Q. na PTC.

Z tymi kolorami to albo zrobisz takie żeby pasowało do stylu forum albo poradzimy się naszego nadwornego grafika Am1go :icon_wink:

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

move

Od: 2002-07-05

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2008-12-08 15:34:19

lala

tralala


flip do poprawy :(

kiedy dorosnę, będę grać jak slawek.

Moja firma
Fatal1ty Best Frag Contest

BrickBazooka

Od: 2002-04-21

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2008-12-09 11:59:25

Flip poprawiony, kolorek też jakiś ustawiłem.
Zmian na forum w tym roku wystarczy.

Wszystko trzeba robić najprościej jak się da, ale nie prościej - A. Einstein
strony internetowe

brachol

Od: 2005-08-12

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2008-12-09 12:24:39

Fajno, fajno, dzieki wielkie :)

Poprosil bym jeszcze o dodanie w wolnej chwili tych tagow do podstawowego edytora (flip szczegolnie).

No i przydalo by sie jeszcze poprawic w wolnej chwili dzialanie tagu CODE, przyklad:

[code][flip_=asd]asd

- pokazuje dobrze, bo tag jest blednie napisany.

Teraz ten sam tag, ale bez podkreslnika:

asdasd

~~~

przerabia na skrypt, a nie powinien.

asd asd asd - dziala jak powinno

> asd

  • wstawia normalnie cytat, a powinien pokazac [quote asd - bez spacji oczywiscie

  • dziala

org - dziala

- dziala

[img]quake.net.pl/board/images/logo_left.jpg[/img] - ponownie, przerabia tagi [img] [/img][/code]

krotko mowiac - to co zostanie napisane w znacznikach CODE, powinno byc wyswietlone dokladnie w ten sam sposob jak zostalo napisane - AL|EN dobrze wczesniej napisal - tak, jak w notatniku.

BrickBazooka

Od: 2002-04-21

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2008-12-09 19:25:08

Wszystkie tagi HTML są pokazywane, za to te inne cuda w nawiasach kwadratowych są zamieniane.
I nie wiem jak to zrobić żeby nie były.
Edit: zrobione, tagi w kwadratowych nawiasach też są pokazywane

Wszystko trzeba robić najprościej jak się da, ale nie prościej - A. Einstein
strony internetowe

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-01-03 22:31:12

Pora uderzyć z ostatnim życzeniem ale chyba najważniejszym. Uważam, że najbardziej ohydną rzeczą jest lista podstron:

  • popatrzcie na suforum Free i temat Ciekawe. Razem z innymi tematami tworzy się obraz nędzy i rozpaczy.

[IMG]http://x.screeny.pl/ga9605/49972fa0ce8ec583f2399811/23998.jpg[/IMG]

Zgadnijcie ile tematów widzę na liście ?

A teraz o tym na co to zamienić:

[IMG]http://images24.fotosik.pl/310/2e71d87b92f87c2fm.jpg[/IMG]

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-01-04 16:38:18

Ekhmmm.
Chciałbym również aby na forum działał podstawowy link do miniaturek, który generują serwisy do hostowania obrazków. Nie muszę mówić, że jest to bardzo użyteczna funkcja i zapobiegnie ona postom w których są wklejane obrazki FullHD :icon_wink:

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

r3v.DOOMer

Od: 2005-05-03

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-01-06 13:27:06

Pomysł ze zwinięciem liczby podstron fajny, ale... Strasznie upierdliwe to wpisywanie numeru strony w wyskakującym oknie. Na paru innych forach widziałem wygodniejsze rozwiązanie.

Nazwa tematu zajmuje jedną linijkę, w której jest liczba podstron przedstawiona w postaci (dosłownie) 1 2 3 ... 45. Prawda, że wygodniejsze i szybsze w nawigacji? Może warto zmienić ten pomysł?

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-01-06 14:08:19

r3v.DOOMer napisał:
> Pomysł ze zwinięciem liczby podstron fajny, ale... Strasznie upierdliwe to wpisywanie numeru strony w wyskakującym oknie. Na paru innych forach widziałem wygodniejsze rozwiązanie.
> Nazwa tematu zajmuje jedną linijkę, w której jest liczba podstron przedstawiona w postaci (dosłownie) 1 2 3 ... 45. Prawda, że wygodniejsze i szybsze w nawigacji? Może warto zmienić ten pomysł?
Tylko, że tam kliknięcie na nazwe tematu przenosi do pierwszej strony danego tematu a u nas do ostatniej, więc mamy jeszce wygodniej: strone pierwszą mamy na liście, ostatnią dostajemy jak klikamy na nazwę tematu a jakąś inną jak klikniemy i wpiszemy :icon_wink:

Czy może to być wygodniej ? Pewnie może: daj przykład jakiegoś forum z rozwiązaniem ok :icon_question:

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

brachol

Od: 2005-08-12

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-01-06 14:37:30

A mialem tez za jakis czas mowic o tym udogodnienu, a tutaj AL|EN byl pierwszy ;)

Popieram DOOMera - 10 pierwszych stron to za duzo, a brak ostatniej to minus. Rownierz uwazam, ze rozwiazanie takie jak "1 2 3 ... x y z >>" (gdzie "x y z" to 3 ostatnie strony tematu, a ">>" przejscie do wybranej strony) bylo by znacznie lepsze.

Dodatkowo mozna by takze dodac ">>" juz wewnatrz tematu, na dole/gorze przy wyborze strony.

Jeszcze jedno. IMHO znak ">>" (do wybrania strony w temacie) moze byc nieco mylny dla poczatkujacych poczatkujacych foumowiczy/gosci (or smth), poniewaz taki znak zazwyczaj oznacza przejscie do ostatniej strony. Proponowal bym stworzyc moze jakas inna graficzke do tego. Moze wlasnie jakis kwadracik? ;)

@AL|EN:
owszem, u nas przenosi do ostatniej strony, ale brakuje wtedy informacji ile stron posiada dany temat - niby nic takiego, ale w czym to przeszkadza? W niczym, a informacja jako taka jest :)

@BB:
dobra robota :)

r3v.DOOMer

Od: 2005-05-03

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-01-06 14:53:36

AL|EN napisał:
Czy może to być wygodniej ? Pewnie może: daj przykład jakiegoś forum z rozwiązaniem ok :icon_question:

Np. TO, gdzie jest co prawda mało podstron, ale na pierwszej stronie jest już temat "Jagdtiger Dragon 1:72 [relacja]", który ma takie rozwiązanie. Jest tam też inne, które u nas raczej by się nie sprawdziło, ale to już oceń sam. Po najechaniu na nazwę tematu wyskakuje okno z pierwszym i ostatnim postem w temacie.

AL|EN

Od: 2003-01-16

Ranga: Quad Damager

Dodano dnia: 2009-01-06 16:49:38

brachol napisał:
> @AL|EN:
>
> owszem, u nas przenosi do ostatniej strony, ale brakuje wtedy informacji ile stron posiada dany temat - niby nic takiego, ale w czym to przeszkadza? W niczym, a informacja jako taka jest :)
Racja - po ilości stron czasami można się dowiedzieć, że "ten temas spamowany na maxa itp"

brachol napisał:
> Popieram DOOMera - 10 pierwszych stron to za duzo, a brak ostatniej to minus. Rownierz uwazam, ze rozwiazanie takie jak "1 2 3 ... x y z >>" (gdzie "x y z" to 3 ostatnie strony tematu, a ">>" przejscie do wybranej strony) bylo by znacznie lepsze.
>
>
> Dodatkowo mozna by takze dodac ">>" juz wewnatrz tematu, na dole/gorze przy wyborze strony.
>
>
> Jeszcze jedno. IMHO znak ">>" (do wybrania strony w temacie) moze byc nieco mylny dla poczatkujacych poczatkujacych foumowiczy/gosci (or smth), poniewaz taki znak zazwyczaj oznacza przejscie do ostatniej strony. Proponowal bym stworzyc moze jakas inna graficzke do tego. Moze wlasnie jakis kwadracik? ;)
Tu też dobrze gogosz: na moim screene było dokładnie pokazane jak ale Briku pewnie zrobił tak jak to ma w opisie :icon_tongue:W tym jest pies pogrzebany, że forum nie może być inne niż wszyskie bo własnie to odpycha. Chodzi o standard właśnie taki jak: PATRZ EDIT

I własnie się okazało, że ten przycisk jest używany także do FLIP'a a to już będzie total dezorjęt.

I raczej włąsnie trzebaby było zmienić znaczek od flipa na jakąś ładą strzałkę w dół. Np taką:[flip2](/../htmlarea/uploaded/DeFRaG/flip2.jpg) Tak myslę :icon_wink:

EDIT: Nienieneinie nie. To ma być tak i już:

kwadracik z przodu jako wybór podstrony, lista podstron w formacie 1,2,3...»NUMER OSTATNIEJ STRONY: darmowy hosting obrazków

a w temacie lista podstron powinna wyglądać tak: asdasd wstecz to wyglądałoby tak:

| |

Ten przycisk służy do załadowania kolejnej strony tematu. A tu służy do załadowania poprzedniej strony tematu.

Uważam, że to naprawdę doda intuicyjnej funkcjonalności do forum która jest wyuczona na innych. Wybaczcie mi moje Paintoskie umiejętności :icon_cool:

www.MojaMiranda.pl - Polski Portal komunikatora Miranda IM

lObuz

Od: 2007-05-10

Ranga: Lightning Smasher

Dodano dnia: 2009-01-28 17:12:16

Obserwując m.in tematy na subforum QuakeLive zauważyłem, że wiele osób "nie potrafi" edytować swoich postów bo po prostu ma to gdzieś. można przypominać ostrzegać, odsyłać do regulaminów ale nie którzy mają to w d****. Dobrym rozwiązaniem tego problemu było by wprowadzenie takiej zmiany na forum w wyniku której jeśli użytkownik chce wysłać drugi post pod rząd to wtedy wiadomość z tego posta przyłączana jest do tego wcześniejszego. mianowicie: napisałem posta i po chwili chcę coś dopisać ale jestem na tyle tempy że nie edytuję tylko bezmyślnie piszę następnego posta i wysyłam. w tym momencie wiadomość ta powinna trafić do tego poprzedniego wpisu (jeśli jest on ostatnim wpisem w danym temacie). jak powinien wyglądać efekt końcowy możecie zobaczyć na screenie:

screeny.pl/41471[IMG]http://x.screeny.pl/ga3366/f69d322c767159e0f4147111/41471.jpg[/IMG][/URL]

brachol

Od: 2005-08-12

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-01-28 19:30:51

IMHO jest to nedzne rozwiazanie...
Ludzie sami powinni uczyc sie takich rzeczy.

Przyklad z Twojego screena:
pierwszy post - 24 sierpien
drugi post - 12 wrzesien
trzeci post - 21 styczen

Za kazdym razem jak pisales nowego posta zaraz pod swoim, stary byl edytowany, przez co temat nie zostal odswiezony (nie poszedl na sama gore) i wiele osob moglo nie wiedziec, ze pojawila sie tam jakas nowa tresc --> temat pozotal w tym miejscu, w ktorym byl.

IMHO uzytkownikow powinno sie upominac za nadmierne postojebstwo i lenistwo (post pod postem /w niedlugim okresie czasu/, zamiast edytowania), a w ekstremalnych przypadkach banowac na jakis okreslony czas :)

@Brick:
czy mozemy liczyc na przerobienie aktualnej postaci podstron przy tematach (i wewnatrz) na taka, jak to przedstawil AL|EN nieco wyzej?

BrickBazooka

Od: 2002-04-21

Ranga: Newbie

Dodano dnia: 2009-01-29 13:11:59

Jak ktoś nie umie lub nie chce mu się edytować posta to nic nie da taka kombinacja. Będzie dopisywał dalej i dziwił się czemu nie ma posta.
Upominać, a jak nie pomaga to kasować.

Z tymi numerami stron to nie wiem za bardzo do czego to potrzebne.
Przejście do ostatniej strony daje kliknięcie w temat.
O tym jak popularny jest temat świadczy liczba odpowiedzi (kolumna dalej)

Wszystko trzeba robić najprościej jak się da, ale nie prościej - A. Einstein
strony internetowe

r3v.DOOMer

Od: 2005-05-03

Ranga: BFG Fragger

Dodano dnia: 2009-01-29 14:34:39

To klikanie w nazwę tematu nie zawsze działa, choćby Dowcipyna Free. Kliknięcie w temat przenosi na pierwszą stronę.